Za podvody při zprostředkování nákupu aut uložil soud muži sedm a půl roku vězení

Za podvody při zprostředkování nákupu aut uložil soud muži sedm a půl roku vězení (zdroj: ČT24)

Krajský soud ve Zlíně uložil za podvody při zprostředkování nákupu luxusních aut devětadvacetiletému Lukáši Leinweberovi sedm a půl roku vězení. Trest si odpyká ve věznici s ostrahou. Škoda podle obžaloby přesáhla 78 milionů korun. Leinweber se hned na počátku soudního řízení k trestné činnosti doznal. Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně i obžalovaný si ponechali lhůtu pro podání odvolání.

Z rozsudku vyplývá, že Leinweber uvedl mezi lety 2016 až 2018 ve Zlíně i na dalších místech Zlínského kraje a České republiky v omyl desítky zájemců o nákup automobilu, od nichž vylákal různé finanční částky.

Podle předsedkyně trestního senátu Ivety Šperlichové si obžalovaný s ohledem na to, jaká byla jeho finanční situace, musel být vědom, že nebude schopný závazkům dostát. „Trest není rozhodně trestem mírným, ale adekvátním,“ řekla v odůvodnění rozsudku Šperlichová.

Státní zástupkyně Renata Bártková v obžalobě Leinweberovi navrhovala uložit devítiletý trest vězení. Po prohlášení viny, které muž učinil, zmírnila žalobkyně v závěrečné řeči svůj návrh na osmiletý nepodmíněný trest ve věznici se zvýšenou ostrahou. Pro Leinwebera žádala i uložení povinnosti nahradit způsobenou škodu, což soud akceptoval. Žádné peníze se však podle žalobkyně v souvislosti s trestnou činností zajistit nepodařilo. Soud rozhodl také o propadnutí věci, a to dvou automobilů.

Nebylo nutné dokazování

Leinweber před soudem prohlásil vinu, což soud přijal. V případu proto nebylo nutné provádět dokazování ve vztahu k vině obžalovaného. Muž souhlasil se všemi skutky uvedenými v obžalobě i výší způsobené škody. „Prohlašuji, že je mi líto toho všeho, co se stalo. Lituji svého jednání,“ řekl obžalovaný. Zároveň soud poprosil o shovívavost. „Chtěl bych se prostřednictvím soudu omluvit všem poškozeným,“ doplnil Leinweber. 

U soudu se také zavázal k tomu, že v rámci svých možností bude způsobenou škodu splácet. Obhájce Pavel Strnad žádal, aby jeho klient nemusel do věznice se zvýšenou ostrahou, ale pouze s ostrahou.

Některé vozy opravdu dodal

Podle kriminalistů, kteří se případem zabývali, Leinweber některým zájemců o automobil požadovaná vozidla za výhodných podmínek skutečně dodal. U dalších potenciálních klientů tak vytvářel dojem úspěšného obchodníka, což vedlo k dalšímu zvýšení poptávky. 

V kauze figurují i další tři lidé, kteří Leinweberovi podle obžaloby v trestné činnosti napomáhali. Obžalováni jsou z legalizace výnosů z trestné činnosti z nedbalosti, jejich případem by se měl zabývat zlínský okresní soud.

Policisté po Lukáši Leinweberovi s trvalým bydlištěm v Prostějově pátrali od léta 2018. Loni v červenci ho zadržela v Německu hlídka dálniční policie. Na konci loňského září byl předán z Německa do České republiky. Následně rozhodl zlínský okresní soud o jeho vzetí do vazby. V minulosti už byl za podvod trestaný, soud mu tehdy uložil podmínku.