Zájemci mohou přispět na opravu varhan v kapli Bouzova adopcí píšťal

Přispět na rekonstrukci varhan v kapli hradu Bouzova na Olomoucku bylo možné ve veřejné sbírce a nově také prostřednictvím adopce jednotlivých píšťal. Na opravu se dosud podařilo vybrat zhruba dvě stě tisíc korun, které budou využity na opravy hracího stroje a varhanní skříně. Celá rekonstrukce však vyjde na více než dva miliony korun. Varhany by se měly rozeznít ještě letos.

Varhany jsou už u restaurátora. Na jejich opravu mohou zájemci přispívat na hradě do kasiček a také na transparentní účet, který vede obec Bouzov. „Naši příznivci nám dali podnět k adresné adopci některých píšťal. Píšťaly varhan si tak již adoptovali například naši průvodci, ale i příznivci, myslíme si, že tento adresný způsob vzbudí zájem,“ řekla kastelánka hradu Zuzana Šulcová. Seznam dárců bude uložen v pamětní schránce přímo ve varhanách a vypálen na zlaté CD, které rovněž bude součástí schránky, doplnila.

Varhany dlouho funkční nebyly

Varhany pocházejí z hradní kaple na druhém nádvoří, funkční dosud nebyly. „Jde o poměrně unikátní nástroj uničovské firmy, která moc těchto nástrojů nepostavila, a také se jich mnoho nezachovalo. Nástroj byl už v minulosti poničen, podepsal se na něm dřevokazný hmyz, navíc při základní údržbě jsme zjistili, že některé píšťaly byly polámané a zničené. Podepsal se na nich takto někdo v minulosti, zřejmě za války,“ doplnila kastelánka.

Varhany v kapli hradu Bouzov
Zdroj: hrad Bouzov

Na první tóny tak na bouzovském hradě s napětím čekají. „Pokud se nic nezkomplikuje, počítáme, že na konci letošní návštěvnické sezony už by měly varhany hrát. V plánu máme koncert, vernisáž a předvedení stroje včetně prezentace, která ukáže, co se s ním dělo a v jakém byl stavu,“ dodala Šulcová.

Podobně postupovaly i některé kostely v kraji

Formou adopce píšťal vyhlásily sbírky na opravu svých nástrojů i některé kostely v Olomouckém kraji. Touto cestou mnozí přispívají třeba na opravu cenných varhan z kostela svatého Vavřince v Sobotíně na Šumpersku, ale i na vzácné Englerovy varhany z olomouckého kostela svatého Mořice. Tyto varhany, které jsou největším hudebním nástrojem svého druhu v Česku a řadí se mezi nejmohutnější varhany v celé střední Evropě, tvoří 7884 píšťal a podle informací na stránkách kostela jsou už téměř všechny od vyhlášení sbírky loni v květnu adoptovány.

Letos v lednu byla tato sbírka vyhlášena také na varhany z kostela v Rapotíně na Šumpersku, které pocházejí z krnovské firmy bratří Riegerů.