Sestra brněnské psychiatrické nemocnice připravila pacienty o miliony. Dostala pět let vězení

Olomoucký vrchní soud snížil bývalé staniční sestře Psychiatrické nemocnice v Brně Alexandře Formánkové za dlouhodobé okrádání pacientů trest ze sedmi na pět let. Vyhověl tak ženinu odvolání. Původně byla žalována za škodu velkého rozsahu, ale podle novely trestního zákoníku se hranice škody posunula. Formánková pacienty během sedmi let připravila o zhruba čtyři miliony korun, o další téměř dva a půl milionu korun ještě další lidi, od kterých si půjčovala.

Podle rozsudku tehdejší staniční sestra připravila pacienty o peníze v průběhu pěti let od ledna 2013 do října 2018. Nechala si je vyplácet na pokladně nemocnice, kde si mysleli, že jde o oprávněné výběry a peníze jsou určeny pro potřeby pacientů. Formánková si je však ponechala pro svou potřebu. Z depozičních účtů, kam vkládali pacienti prostředky od rodin nebo své invalidní důchody, takto vybrala přibližně 3,9 milionu korun.

Žena také podle rozsudku od května do září roku 2017 bez vědomí pacienta použila jeho platební kartu, ze které postupně vybrala přes sto dvacet tisíc korun. Ve stejném roce bez vědomí dalšího pacienta vybrala z jeho účtu, ke kterému měla dispoziční právo, celkem padesát tisíc korun.

Obžalovaná si navíc podle soudu od lidí z různých míst v Brně půjčila pod různými záminkami peníze, byť věděla, že není schopna je vrátit. Peníze poté využila pro svou potřebu, šlo celkem o dva a půl milionu korun.

Mírnější právní kvalifikace

Do vězení Formánková půjde za podvod, krádež a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Žena byla původně žalována za škodu velkého rozsahu, svou roli však v případu hrála novela trestního zákoníku, která zvýšila hranici škody velkého rozsahu z původních pěti na deset milionů korun, čin se tak dostal do mírnější právní kvalifikace.

Formánková dlouhodobě pracovala jako zdravotní sestra, nebyla dosud soudně trestána a zaměstnavatelé ji vždy hodnotili kladně. Polehčující okolností v případu tak byl její dosavadní řádný život a beztrestnost, jako přitěžující okolnost vzal soud naopak to, že trestné činy spáchala s rozmyslem, ze ziskuchtivosti a zneužila svého postavení staniční sestry. Svého jednání se navíc dopustila vůči lidem se zdravotními potížemi, ve značném rozsahu a vůči více lidem.