Lodní doprava na Vltavě láme rekordy. Přibývá i nehod na řekách

Vltava hlásí rekord v lodní dopravě (zdroj: ČT24)

Řeka Vltava zažívá v lodní dopravě rekordní sezonu, jen letos v červenci se na její horní úsek vydaly víc než čtyři tisíce lodí. Z toho vyplývá, že za posledních pět let se zájem o plavbu zvýšil téměř trojnásobně. Povodí Vltavy proto buduje další místa ke kotvení, plánuje také prodloužit otevírací dobu plavebních komor.

Jen přes plavební komoru v Hluboké nad Vltavou se za červenec, a to dva roky po sobě, proplavilo přes tisíc lodí. Jedná se tak o historický rekord. Některé plavební komory z horního toku Vltavy vykazují ještě větší čísla. Podél břehů také začalo přibývat atrakcí pro návštěvníky. 

„Voda je propojená skrze různá mola, ať už jsou to koupací mola, anebo sportovní mola u půjčoven,“ popsal ředitel Destinační společnosti Českobudějovicko-Hlubocko Tomáš Polanský.

Povodí Vltavy teď navíc dokončuje vývaziště pro lodě přímo v centru Českých Budějovic. „Budou vybudovány nejenom přístupy, ale budou tam i takové sedací stupně, kde bude možné posedět,“ sdělil ředitel státního podniku Petr Kubala. 

Nehod na řekách přibylo

Se zájmem o plavby stoupá i počet nehod na českých řekách a nádržích. Loni jich bylo 34 a podobný trend je i v letošním roce. „Již evidujeme šestnáct plavebních nehod, díkybohu většina z nich je bez vážné újmy na zdraví,“ konstatovala ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová. 

Státní plavební správa po letošní sezoně nehodovost vyhodnotí. Poté se rozhodne, jaká bezpečnostní opatření zavede na příští rok.