Brno je letos poprvé bez motocyklové velké ceny. Závod chybí fanouškům, ti zase podnikatelům

Srpen byl tradičně v Brně spojovaný s Velkou cenou silničních motocyklů. Letos poprvé se však nejede. Spolek města Brna a Jihomoravského kraje, který v posledních pěti letech MotoGP pořádal, je nyní v insolvenci. Zrušené závody chybí fanouškům i podnikatelům v okolí Masarykova okruhu.

Naposledy přijely davy fanoušků na Velkou cenu před dvěma lety. Loni už se závody jely kvůli koronaviru bez diváků. Letos závodní dráha Masarykova okruhu zeje prázdnotou. Automotodrom ji pronajímá jednotlivcům nebo agenturám na různé jednorázové akce.

„Konec GrandPrix České republiky nás velmi zasáhl. Hlavně emociálně, protože jsme ten podnik měli velmi rádi. Myslím si, že je to velká škoda, protože tím utrpí nejen fanoušci,“ řekl mluvčí Automotodromu Brno Petr Boháč.

Závod silničních motocyklů různých objemových tříd, který se jezdil na českém území od roku 1950 do roku 2020. Šlo o nejslavnější motoristický závod v České republice, který se pravidelně koná na území Brna a v jeho okolí. Dříve se závodilo na okruzích v západní části města a od roku 1987 do roku 2020 se Velká cena Brna jezdila na automotodromu, nesoucím název Masarykův okruh.

Kempy, hotely a restaurace bez výdělku

Bez výdělku zůstanou například majitelé kempů, kteří měli v době konání závodů obsazeno do posledního místa. Teď plochy pro stany a karavany v některých z nich zarůstají trávou. A spolu s koncem MotoGP skončily i krátkodobé kempy, které fungovaly jen v době závodů. Fotbalové hřiště v Popůvkách tak zase slouží jenom fotbalu.

Zrušení závodů pociťují i majitelé hotelů a restaurací. „Vypadá to velice špatně, samozřejmě, že tu bylo plno, měli jsme plný hotel, lidi chodili okolo a kupovali, co se dá,“ postěžovala si majitelka hotelu a restaurace Žebětínský dvůr Magda Živná.

Vstupenky lidé vrátili, Spolek je v insolvenci

Vstupenky za letošní zrušený závod už vrátila naprostá většina lidí. Neproplacená jich zůstává necelá tisícovka v hodnotě zhruba tři miliony korun. Spolek města a kraje, který měl závod pořádat, je teď v insolvenčním řízení. Pohledávky do něj přihlásilo několik desítek subjektů. „Těch věřitelů je tam přibližně pětatřicet. Dva zásadní jsou právě Automotodrom a dále samozřejmě Dorna, která přihlásila pohledávku v částce dvacet sedm milionů korun,“ řekla primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS).

Automotodrom ale podle insolvenčního správce nárok na podanou pohledávku nemá. Přezkumné jednání u soudu, který o tom rozhodne, začne v pondělí.