V rezervaci uhynula většina ohrožených zubrů. Napadl je invazivní parazit

V rezervaci na Rokycansku uhynula většina zubrů (zdroj: ČT24)

V přírodní rezervaci na Rokycansku uhynuli čtyři z pěti zubrů. Právě tam se mělo stádo největšího evropského savce rozmnožit, zvířata ale postupně napadal střevní parazit, kterého přenáši jelen sika. V rezervaci tak zůstává už jenom jedna samice, kterou ošetřovatelé odčervili. V tuto chvíli se zdá, že zvíře se má dobře a začalo přibírat na hmotnosti. Z volné přírody zubři vymizeli na začátku dvacátého století. Kromě nich žijí v rezervaci také divocí koně.

„Na přelomu února a března jsme tady našli uhynulou samici, týden nato i její mládě. Původně jsme si mysleli, že došlo k nějaké otravě z černých skládek, které tady byly, nebo že by nějací návštěvníci mohli zvířata otrávit. Pitvy ale nepotvrdily výskyt toxické látky,“ uvedl zakladatel rezervace Robert Beneš. 

Zhruba za měsíc ale chovatelé našli dalšího uhynulého samce. Převezli jej do Brna na veterinární ústav, ani tamní odborníci ale na nic důležitého nenarazili. Vodítkem byla až poslední samice, kdy se odborníci zaměřili na parazity. „Zjistilo se, že ta zvířata jsou napadena nějakou hlísticí, která je sem zavlečena invazivním druhem siky,“ řekl Beneš.  

Jak přenosu zabránit?

Přenosu parazita se pravděpodobně zabránit nedalo. Navíc v rezervaci se zvířata běžně neodčervují. Podle Beneše je totiž trus savců po odčervení až dva měsíce toxický, což by mohlo ohrozit například vzácné druhy obojživelníků či hmyzu. 

„S tím stejným parazitem jsou problémy například v Polsku. Pokud jde o Českou republiku, tak už minimálně jeden nebo dva soukromé chovy byly u nás zrušeny právě kvůli těm nevysvětleným opakovaným úhynům,“ řekl parazitolog z Biologického centra Akademie věd ČR Miloslav Jirků. Podle něj je ideálním řešením oddělit zubry od zdroje parazitů, to znamená jelenů či daňků. „Současně by mělo probíhat pravidelné odčervování,“ dodal. 

Zubři jsou podle odborníků na parazity velmi náchylní. I přesto chce nezisková organizace Česká krajina do rezervace na Rokycansku nasadit další zubry, konkrétně by mělo jít o dvě krávy a jednoho býka.