Výbuch bioplynové stanice v Dětřichově způsobil výboj statické elektřiny, uvedli hasiči

Úterní výbuch a požár v bioplynové stanici v Dětřichově u Moravské Třebové na Svitavsku podle vyšetřovatelů nejspíš způsobil výboj statické elektřiny. Inicioval výbušnou směs, uvedli hasiči na svých webových stránkách. Škoda není stále přesně stanovená, pohybuje se od jednoho do dvou milionů korun. Při výbuchu se zranili tři lidé.

Požár v úterý odpoledne zasáhl jednu doskladňovací nádrž, následoval po explozi. Silná plastová plachta na poškozené nádrži se rozletěla do asi stometrové vzdálenosti. „Při explozi byly zraněny tři osoby, které se buď nadýchaly zplodin hoření, nebo se popálily,“ řekla mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Požár hasiči zlikvidovali za pět hodin. Do středy dobrovolní hasiči místo hlídali a začalo vyšetřování příčin požáru.

Hasiči nelikvidovali požár bioplynové stanice poprvé. V červenci 2013 hořela bioplynová stanice v Litomyšli na Svitavsku, požáru ale nepředcházel výbuch.

Bioplynové stanice řízenou fermentací přeměňují biomasu na bioplyn. Zpracovávají tekuté a pevné výkaly hospodářských zvířat, travní a kukuřičnou siláž nebo pivovarské mláto. Při spalování bioplynu v kogenerační jednotce vzniká elektřina a teplo.