Bruslení na Brněnské přehradě stále není bezpečné, varují strážníci. Led má někde jen pět centimetrů

Brněnští strážníci varují bruslaře před vstupem na místní přehradu. Přestože na některých místech je led dostatečně silný a pro bruslaře bezpečný, přírodní vodní plochy nezamrzají stejnoměrně a lidé by tak měli zůstávat obezřetní.

Led na Brněnské přehradě sice každým dnem sílí, podle strážníků ale stále není tloušťka na všech místech dostatečná. „Největší nebezpečí spatřujeme od Kozí horky směrem k Rokli. Tam ještě v pátek strážníci naměřili led o tloušťce jednoho centimetru. Přesto tam hlídky během neděle viděly okolo čtyř desítek návštěvníků,“ popsal situaci mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Led v této části přehrady byl v neděli silný už kolem pěti centimetrů, ale zamrzá nerovnoměrně, upozornil mluvčí strážníků. „U přístaviště strážníci z poříční jednotky naměřili v neděli velmi solidních 16 centimetrů. Nikdy se ale nedá garantovat, že je led na přírodní vodní ploše bezpečný. Vstup na zamrzlé vodní plochy je na vlastní riziko. Nebezpečí prolomení v některých lokalitách Brněnské přehrady je stále velmi vysoké,“ zdůraznil.

Díky mrazivému, ale slunnému počasí bruslaři o víkendu zaplnili například také rybník v Žebětíně, na kterém je podle měření tloušťka ledu třináct centimetrů. Bruslení si lidé užívali také na rybníku Apollo v Lednici na Břeclavsku.