Zaměstnancům OKD pomáhá najít práci nové poradenské centrum

Události v regionech: Zaměstnanci OKD hledají novou práci (zdroj: ČT24)

Těžební společnost OKD zřídila nové poradenské centrum, které by mělo zaměstnancům pomoci najít novou práci. Nejpozději na začátku příštího roku totiž firma plánuje propustit téměř dva tisíce lidí. Dosud byla poradenská centra na všech dolech. To nejnovější, zaštítěné programem Nová šichta, vzniklo v Karviné.

„Oslovovali jsme firmy v regionu a zároveň se nám také samy hlásily. V tuto chvíli jsme navázali spolupráci s více než osmdesáti firmami,“ uvedla mluvčí OKD Naďa Chattová.

Zaměstnanci do poradenského centra v Karviné mohou docházet dvakrát týdně. K dispozici jsou jim nejen počítače, na kterých mohou sami pracovat, ale také poradci. Ti pomohou s tvorbou životopisu, přípravou na pohovor nebo poskytnou informační pomoc s vlastním podnikáním.

Poradci mohou zaměstnancům také vyplnit profil ve webové aplikaci Burza práce. Ta je propojená s konkrétními firmami. „Zájemci vyplníme kartu. To je v podstatě přehled o jeho kvalifikacích. Nejdůležitější pro zaměstnavatele je kolonka ‚preferovaná pozice klienta', kde každý uvede, o jakou práci má zájem,“ vysvětlila manažerka náboru a Nové šichty OKD Markéta Klopcová.

V pátek měl v centru už druhou schůzku Marek Szlaur. „Už se zajímám, abych mohl od února hledat novou práci. Určitě bych chtěl být ve strojírenství, nějaký zámečník,“ řekl. Na úpravně Darkov v provozu odkamenění v OKD pracuje už 27 let.

„Projekt Nová šichta společnosti OKD vítáme. První zkušenosti dokazují, že v řadách pracovníků OKD najdeme vhodné kandidáty s patřičnou kvalifikací a zkušenostmi pro specializované oblasti a profese, kterých je na trhu práce nedostatek,“ řekl ředitel TAMEH Czech s.r.o. Robert Šteffek. Se zaměstnáváním horníků už mají zkušenost například také v Tatra Metalurgie v Kopřivnici.

V programu je zatím více než sto zaměstnanců. Firmy mají největší zájem o specializované profese, jako je zámečník nebo třeba elektrikář.