V nemocnicích pracují jako dobrovolníci učitelky ze zdravotní školy a hasiči

Nemocnice zřizované Jihomoravským krajem mají dostatek lůžek pro pacienty s covidem-19, potřebují ale výpomoc zhruba pěti set studentů medicíny. Kromě mediků se do práce zapojují také dobrovolníci jiných profesí. Jihomoravská krajská zařízení jich poptávají desítky. V Kyjově už začali vypomáhat například dobrovolní hasiči, ve Znojmě učitelky ze zdravotní školy. Přípravou procházejí také policisté.

Nemocnicím na jihu Moravy nechybějí lůžka, ale personál. V Kyjovské nemocnici museli uzavřít kvůli nedostatku zdravotníků neurologické oddělení. „Na konci minulého týdne jsme měli nemocných osm sanitářů z deseti, ta situace byla kritická,“ popsal ředitel Nemocnice Kyjov Lubomír Wenzl (ANO).

Pomoc nabídli místní dobrovolní hasiči z Kyjova, Vracova a Šardic. Mezi nimi i místostarosta Kyjova Antonín Kuchař (Sedmadvacítka nezávislých). „Z neděle na pondělí jsem se rozhodl sloužit, protože tato směna zůstala neobsazená a nepovažoval jsem za správné doma sedět se založenýma rukama,“ řekl Kuchař.

Jako sanitář se rozhodl v nemocnici vypomáhat i student strojírenské fakulty Vojtěch Coufal, který v létě pracuje jako vodní záchranář na Brněnské přehradě. „Přenáším vzorky, převážím pacienty a podobně, co je potřeba,“ popsal svoji práci Vojtěch.

Na oddělení ve Znojmě zbyla jen vrchní sestra

Ve znojemské nemocnici se o víkendu vyhrotila situace natolik, že sestřičky musely s prosbou o pomoc oslovit učitelky a studentky tamní zdravotnické školy. Celkem je v nemocnici 64 zdravotníků v karanténě nebo covid-19 pozitivních.

„Přišli jsme do nemocnice bez zaváhání a pracujeme tady, dá se říci jako kolegyně,“ řekla učitelka SZŠ a VOŠ ve Znojmě Radka Procházková, která už slouží druhou směnu. Z kmenového personálu zbyla na oddělení jenom vrchní sestra.

Sedmnáct policistů už trasuje kontakty lidí nakažených covidem-19 ve službách krajské hygienické stanice, školením prochází dalších čtyřicet policistů. Sedm je podle jejich mluvčího Pavla Švába připraveno pomoci v nemocnicích v celém kraji.

„Přesto, že jsou mezi nimi i specialisté s absolvovanými zdravotnickými kurzy, budou dělat takovou práci, aby vyškolený zdravotnický personál mohl efektivněji vykonávat odbornou činnost,“ uvedl Šváb.

Krajské nemocnice potřebují pětistovku mediků

„Aktuálně probíhá shromažďování požadavků na chybějící zdravotnický personál v nemocnicích v celém regionu. Podle poskytnutých seznamů Masarykovy univerzity nyní zaměstnanci krajského úřadu telefonicky kontaktují jednotlivé studenty,“ uvedla mluvčí kraje Monika Brindzáková.

Příkazy k práci pro studenty lékařské fakulty vydává hejtman na základě nynějšího nouzového stavu vyhlášeného vládou kvůli pandemii koronaviru. Studenti pak budou v nemocnicích působit podle potřeby na místech středního zdravotnického personálu. Jejich práce bude zaplacena z dotace ministerstva zdravotnictví do šesti měsíců od skončení nouzového stavu.