Univerzita Palackého nabídla stipendia studentům a akademikům z Běloruska. V letním semestru přijme devět lidí

Olomoucká Univerzita Palackého (UP) nabídla vybraným studentům a akademikům z Běloruska mimořádná stipendia na studijní nebo badatelskou stáž ve výši téměř 900 tisíc korun. Škola už v polovině srpna vyjádřila podporu běloruským občanům usilujícím o liberální a demokratický vývoj v jejich vlasti. První stipendisté mohou do Olomouce dorazit v únoru 2021.

Stipendia na Univerzitě Palackého jsou připravena pro pět studentů a tři nebo čtyři akademiky z Běloruské státní univerzity v Minsku a Státní univerzity Janka Kupaly v Grodnu. „Pro jednotlivé studenty je připraveno stipendium na čtyři měsíce, a to ve výši 800 eur měsíčně. Akademici pak mohou do Olomouce přijet na měsíční stáž honorovanou 3500 eury. Jak studenti, tak akademici obdrží ještě příspěvek na cestovní náklady 275 eur,“ vyčíslila mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková.

„Znepokojivý vývoj dění v Bělorusku sleduji od počátku a věřím, že se běloruská společnost nakonec vydá cestou svobody a demokracie. V těchto těžkých chvílích bychom se měli Bělorusům snažit nabídnout solidaritu a jakoukoliv pomoc,“ řekl rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller. Univerzita se angažuje v organizaci Scholars at Risk, která pomáhá ohroženým akademikům kdekoliv na světě. „Běloruští studenti a vědci přesně do této kategorie patří,“ dodal rektor.

Pomoc běloruským studentům a akademikům nedávno nabídla například také Masarykova univerzita v Brně.

Stipendia pro turecké a ukrajinské akademiky

Univerzita Palackého v minulosti už několikrát nabídla pomocnou ruku akademikům a studentům ze zemí, které procházely komplikovaným politickým děním. V roce 2016 například zaměstnala dva pronásledované turecké akademiky. V roce 2014 nabídla škola stipendium sedmi ukrajinským studentům. Místa jim tehdy nabídla jako reakci na tíživou vnitropolitickou situaci v jejich zemi.

Studenti doktorského studia rok navštěvovali filozofickou, právnickou a lékařskou fakultu. K výzvě nabádající k pomoci ukrajinským studentům se tehdy připojila i Univerzita Karlova v Praze.