Obce u dálnice mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem usilují peticí o její vyjmutí z placených úseků

Už pět tisíc lidí podepsalo petici za zrušení dálničního poplatku mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem. Řada řidičů není ochotná za dálnici platit, a cestu si tak krátí přes okolní obce, kde je pak neúměrná dopravní zátěž.

Petici za udělení výjimky ministerstva dopravy o vyjmutí dálnice D56 ze zpoplatněných úseků podepisují lidé většinou na příslušných obecních úřadech zhruba už čtrnáct dnů. Vznikla z iniciativy starostů třinácti obcí v okolí dálnice, kteří o zrušení dálničního poplatku usilují už po několikáté.

„Nám se letos poprvé podařilo přesvědčit kraj, aby šel do připomínek s námi,“ řekl starosta Žabně David Hejneš (SNK-Občané pro Žabeň). Obce chtějí ministerstvo přesvědčit, že platit za dálniční známku kvůli několikakilometrovému úseku, který na dálniční síť prakticky ani nenavazuje, je absurdní.

Obce chtějí ulevit od dopravy

Odpovědi ministerských úředníků jsou podle starosty Žabně ale stále stejné. Obce si prý mají požádat Státní fond dopravní infrastruktury o peníze na obchvat. „Pro nás je to absurdní situace vynakládat finanční prostředky státu na obchvaty, které už tady vlastně dávno jsou v podobě dálnice,“ řekl.

Od zrušení dálniční známky mezi Frýdkem-Místkem a Ostravou si starostové obcí slibují zklidnění dopravy. Například obcí Žabeň projíždí, podle posledního sčítání, denně více než třináct tisíc aut.

„Patnáctého září budeme petici posílat na ministerstvo dopravy a panu premiérovi. Lze ji ale podepisovat až do konce měsíce,“ řekl starosta Žabně. Pokud starostové dotčených obcí neuspějí v jednání s ministerstvem dopravy, jsou připraveni k nátlakovým akcím, jako třeba blokovat silnice.