TÉMA

D56

Rok 2021 obohatil dálniční síť o téměř 47 kilometrů, začalo se stavět dalších více než sedmdesát

V roce 2021 Ředitelství silnic a dálnic zprovoznilo 46,5 kilometru nových dálnic. Tři čtvrtiny z této délky vznikly na východě Čech v blízkosti Hradce Králové, zhruba osm kilometrů připadlo na severozápad Čech a jen tři nové dálniční kilometry přibyly na Moravě. V příštím roce slibují silničáři dalších 25,5 kilometru dálnic. Bude to podstatně menší délka než letos, navíc ji takřka celou „spolykají“ vlastně jen dvě stavby. Roky 2021 a 2022 představují také roky dvou velkých modernizací D1. Ta, která se týkala úseku od středních Čech až na Brněnsko, letos skončila, příští rok začne rozšiřování úseku u Brna na šest pruhů.
30. 12. 2021|

Lidé blokovali silnici mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem. Chtějí bezplatný souběžný úsek dálnice

Starostové a zástupci obcí a měst ležících podél dálnice D56 mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem v Žabni symbolicky blokovali dopravu na souběžné silnici. Chtěli tak upozornit na situaci, kdy spousta řidičů zpoplatněnou dálnici objíždí přes okolní obce, což tam zhoršuje bezpečnost obyvatel, znečišťuje ovzduší a zvyšuje hluk.
19. 11. 2020|

Obce u dálnice mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem usilují peticí o její vyjmutí z placených úseků

Už pět tisíc lidí podepsalo petici za zrušení dálničního poplatku mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem. Řada řidičů není ochotná za dálnici platit, a cestu si tak krátí přes okolní obce, kde je pak neúměrná dopravní zátěž.
8. 9. 2020|
Doporučujeme

Proč to šlo a proč to nejde? Nejvíc kilometrů dálnic vzniklo v 70. a nultých letech, jinak se v Česku paběrkovalo

Dálnice se u nás v různých dekádách stavěly i nestavěly, stavěly více či méně, někdy vůbec a nakonec se všichni vymlouvali na všechny, když vysvětlovali, proč se slibuje, že se bude stavět a nestavělo se. Cimrmanovské střídání fáze očekávání s fází zklamání je u výstavby dálnic v Československu a Česku příznačné a revoluce na něm vlastně nic nezměnila. I když důvody, proč to nejde, byly za socialismu a za kapitalismu trochu jiné.
25. 11. 2019Aktualizováno30. 11. 2019, 12:09|