Uprchlické zařízení ve Vyšních Lhotách se má otevřít v říjnu

Vyšní Lhoty (Frýdecko-Místecko) - Uprchlické zařízení ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku by se mohlo otevřít v říjnu. Mělo by mít kapacitu 220 míst. Ministerstvo vnitra lidem z obce slibuje posílení bezpečnosti. „Primární záležitostí bude zajištění bezpečnosti občanů. Občané nesmí mít pocit ohrožení nebo znejistění z toho, že takovéto zařízení se v jejich obci objeví,“ řekl náměstek ministra vnitra Jiří Nováček.

Vnější ostrahu bude zajišťovat Policie ČR, vnitřní pak smluvní bezpečnostní agentura. Uprchlíkům nebude umožněn volný pohyb, budou se moci pohybovat jen v areálu zařízení. Zařízení totiž bude záchytné a budou v něm pobývat cizinci, kterým pracovníci cizinecké policie vydali rozhodnutí o správním vyhoštění a zajištění. Je tedy pro běžence, kteří se dostali do Česka v rozporu s cizineckou legislativou, řekl Nováček. V zařízení mohou být až 180 dní.

Vláda v souvislosti s vytvořením tohoto zařízení rozhodla o navýšení pracovních míst Správy uprchlických zařízení ministerstva vnitra o 60. U policie bude počet míst zvýšen o 85, a to včetně speciální pořádkové jednotky ve Frýdku-Místku. Vzniknou i místa pro zaměstnance ministerstva vnitra, kteří mají na starosti správní řízení. Náklady na zprovoznění objektů budou deset milionů Kč. Půjde o náklady na oplocení, kamerový systém a další vybavení. Do zdravotnického zařízení bude investováno asi 700 000 korun.

Nováček řekl, že zařízení, které je dnes nevyužité, spravuje ministerstvo vnitra; původně se uvažovalo o tom, že z něj bude věznice. Letos v červnu se ale začalo jednat o možnosti převodu z ministerstva spravedlnosti na ministerstvo vnitra. „Bylo to z toho důvodu, že Česká republika čelí souběhu několika migračních situací, a jednou z těchto situací je nelegální migrace, takzvaná tranzitní,“ řekl Nováček. Vláda v pondělí rozhodla o převodu budovy pod správu vnitra.

Lidé z Tisu chápou otevření tábora pro běžence v Balkové spíše jako přínos

Spíše jako přínos pro obec chápou obyvatelé vesničky Tis u Blatna na pomezí Plzeňského a Ústeckého kraje otevření detenčního zařízení pro běžence v Balkové, které v pondělí schválila vláda. Doufají ale v to, že areál, kde už uprchlíci dříve pobývali, bude dobře hlídán. Mělo by to přinést desítky pracovních míst v oblasti, kde je práce velmi málo. Někteří se obávají exotických nemocí, které by s běženci mohly přijít. „Důležité je, aby je udrželi za plotem, aby neběhali po lesích, jako se to tu občas stávalo,“ řekl Jan Křepelka, starosta Tisu u Blatna se 104 obyvateli, na jehož katastru Balková leží. Podle něj by to menší přínos pro obec mělo mít, protože zajistí nějaká pracovní místa. „Špatné je, že nás dosud nebyli schopni informovat, že se vše dovídáme z médií. Lidé se mě ptají a já jim nic nemohu říct,“ uvedl.

Uprchlické zařízení ve Vyšních Lhotách se má otevřít v říjnu (zdroj: ČT24)

Kromě Balkové a Vyšních Lhot by vláda chtěla navýšit taky kapacitu zařízení pro zajištění cizinců, které už funguje v Bělé pod Bezdězem, a to o 120 míst. Aby se uprchlický nápor, který Českou republiku v příštích třech letech čeká, zvládl, dostane Ministerstvo vnitra letos navíc necelou čtvrt miliardu korun. A bude muset přijmout asi dvě stovky nových úředníků, kteří budou mít azylovou proceduru na starosti. V terénu bude taky víc policistů, součástí každého uprchlického zařízení by vždy měla být i policejní služebna. Podle ministra vnitra Milana Chovance je nutné situaci řešit okamžitě.