Kdo dřív přišel, získal pozemek. Lidé v Hruškách na Vyškovsku kvůli tomu nocovali před radnicí

Lidé v Hruškách nocovali před radnicí (zdroj: ČT24)

V Hruškách na Vyškovsku nabízela obec třiadvacet pozemků lidem, kteří ve středu ráno jako první podali žádost. Před úřadem kvůli tomu zájemci několik dnů i nocovali. Motivací byla cena dva tisíce korun za metr čtvereční. V okolí Brna je obvykle až dvojnásobná. S parcelou navíc dostanou projektovou dokumentaci i stavební povolení.

Nedávno nocovali lidé na ulici před úřady například kvůli zájmu o kotlíkové dotace. Nyní dvě desítky lidí už od minulého týdne kempovaly před radnicí v Hruškách. O tom, kdo získá výhodné pozemky na stavbu rodinných domů, rozhodovalo pořadí.

„Já jsem byl první, celé jsem to spustil. Vzhledem k tomu, že o pozemek s manželkou usilujeme dlouho, nechtěl jsem o tuto možnost přijít,“ uvedl zájemce o pozemek Jakub Konečný. Původně plánovanou dovolenou na Slovensku vyměnil za spaní v autě v Hruškách.

Po pětidenním kempování se dvě desítky lidí dočkaly středy. Starosta jim rozdal pořadová čísla podle toho, jak přišli. „Přišel nám tento způsob jako nejvíce transparentní, samozřejmě jsme chtěli podpořit i místní, proto jsme zafixovali cenu,“ říká starosta Jan Kauf (nestr.).

Vizualizace nové výstavby v Hruškách
Zdroj: Obec Hrušky

Před radnicí čekaly i dva páry, které byly až pod čarou. „Já jsem byla proti, abychom šli čekat den dopředu, ale zjevně to byla chyba. Měli jsme přijít už v pátek,“ posteskla si Katarína Blahutová. Nakonec se manželům čekání vyplatilo. Jedno místo se totiž uvolnilo.

Inženýrské sítě vybuduje obec ještě do konce roku. Po nových majitelích bude vyžadovat, aby rodinné domy měly některé stejné parametry, například sedlovou střechu s červenou krytinou.