Rozhlednu na šumavskému Poledníku čeká rekonstrukce. Pro turisty je na rok zavřená

Šumavský Poledník projde rekonstrukcí (zdroj: ČT24)

Populární rozhledna na šumavském Poledníku zůstane do příštího roku zavřená. Bývalý vojenský objekt totiž čeká rekonstrukce. Až skončí, bude součástí jediné rozhledny na území národního parku nové informační centrum.

V šedesátých letech byla na Poledníku stanice pro sledování rádiové komunikace v tehdejším západním Německu. Na konci devadesátých let převzala věž správa parku a vybudovala tam rozhlednu. Teď ji poprvé na delší dobu kvůli opravám uzavře.

„Bude se opravovat schodiště včetně zábradlí, bude se upravovat plošina, ze které se lidé rozhlíží do kraje. Bude se opravovat opláštění, takže je to docela zásadní rekonstrukce,“ popisuje mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Bývalou vojenskou věž ročně navštěvují desítky tisíc turistů. Jde totiž o jedinou rozhlednu na území národního parku. Navíc ji využívá k cvičení třeba Horská služba. „Krom jiného tam vznikne nové informační středisko. Zázemí pro obsluhu a samozřejmě pro návštěvníky,“ doplňuje mluvčí.

„Hodnota zakázky je 9,2 milionu korun a všechno je to pokryto z dotace ministerstva životního prostředí,“ komentuje rekonstrukci náměstek ředitele správy národního parku Martin Roučka.

Kromě samotné věže bude celou letní sezonu uzavřené i zázemí pro turisty – fungovat bude pouze nouzové nocoviště. Oprava věže začne na přelomu června a července, pro turisty se rozhledna otevře v průběhu příštího roku.