Ježíš a apoštolové se vrátí do Getsemanské zahrady ve Velké Štáhli. Na sochách pracuje řezbář

Do kostela ve Velké Štáhli na Rýmařovsku se vrátí postavy z Getsemanské zahrady. Přístřešek s dioramatem v minulosti poničili a vykradli vandalové. Na sochách pracuje bruntálský řezbář František Nedomlel.

František Nedomlel už pro Getsemanskou zahradu vyřezal první dvě sochy, postavu Ježíše Krista a vznášejícího se anděla. „Anděl bude viset v pravé části a naproti němu bude klečet Kristus a modlit se k němu. V levé straně budou spát apoštolové, jsou tam tři,“ popisuje řezbář.

Soubor pěti asi půlmetrových soch dostává novou podobu. Řezbář čerpá i z dochovaných fotografií. „Teď dodělávám jednoho z dřímajících apoštolů,“ říká Nedomlel.

  • Nachází se na úpatí Olivové hory a je součástí arabské čtvrti východního Jeruzaléma zvané At-Tur. Podle Bible zde Ježíš se svými apoštoly bděl a modlil se tu noc, kdy byl zatčen a později ukřižován.

Kostel Nejsvětější Trojice v pozdně gotickém slohu je v majetku obce. Ta svou dominantu postupně opravuje. S nápadem renovovat i přístěnek s poničenou Getsemanskou zahradou přišli místní podnikatelé. „Sešli jsme se s panem Švejdíkem u piva a tam jsme se dohodli, že by bylo dobré, kdyby se tady tato zahrada dala zase dohromady. Tak, jak byla předtím,“ vysvětlil obyvatel obce Bronislav Plašek.

Místní podnikatelé tak chtějí přispět ke zkrášlení prostor kostela. „Obec bude financovat práce na výrobě sošek, výměnu ostění a zamřížování zaplatí iniciátoři této akce,“ vysvětlil místostarosta obce Jaroslav Durchánek (Nezávislí).

Součástí zakázky je i přemalování původní malby pozadí z roku 1980 a úpravy interiéru. Jednotlivé sochy bude František Nedomlel instalovat v průběhu července. Hotové dílo si lidé prohlédnou při slavnostním otevření 14. listopadu.