Lékař si v pivovaru všiml „zkumavek“. Využije je teď nemocnice při testování koronaviru

Polotovary, ze kterých obvykle v pivovaru Starobrno vyfukují na speciální lince PET lahve na pivo, poslouží ve Fakultní nemocnici Brno k uložení vzorků odebraných na testy na koronavirus. Pivovar jich zatím poskytl tři tisíce.

S nápadem na využití takzvaných preforem, které mají podobu plastové zkumavky se šroubovacím uzávěrem, přišel náměstek ředitele Fakultní nemocnice Brno Ondřej Ludka, který byl v pivovaru na exkurzi.

„Součástí trasy pro veřejnost je i prohlídka PET linky z ochozu. Pan profesor si po čase vzpomněl, že preforma ze speciálního plastu se šroubovacím uzávěrem, navíc z nerozbitného materiálu, by se lékařům hodila při odběrech vzorků testovaných lidí,“ uvedla Dita Vašíčková z tiskového oddělení skupiny Heineken, kam Starobrno spadá.

Pivovar zatím věnoval FN Brno tři tisíce preforem, využívá je k uložení vzorků odebraných v testovacích stanech před nemocnicí. „Do budoucna počítáme s dalšími dodávkami podle potřeby. Jsme rádi, že můžeme takto pomoci,“ řekl ředitel pivovaru Starobrno Karel Honegr.

V době opatření proti šíření koronaviru nachází PET lahve i další uplatnění. Lze z nich například vyrobit improvizovanou ochrannou masku. Podle rektora ČVUT Vojtěcha Petráčka na to stačí dvoulitrová PET lahev, těsnění do oken, gumičky a papírové ubrousky.