V Holasicích na Brněnsku shořela lakovna. Škody půjdou do milionů korun

V Holasicích na Brněnsku shořel interiér průmyslové haly. Požár dostali hasiči pod kontrolu za tři a půl hodiny, do večera ale halu rozebírali, aby zlikvidovali skrytá ohniska. Rozebírání bude pokračovat, vyšetřování může trvat i několik dnů. Nikdo nebyl zraněn, škoda bude v milionech, možná v desítkách milionů korun, řekl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Hasiči se o požáru dozvěděli v 6:15 a v 9:47 jej dostali pod kontrolu. V objektu zhruba 20 na 40 metrů byla dřevovýroba a lakovna. „Shořel kompletně celý interiér, střední část stropu se propadla,“ řekl mluvčí hasičů.

„Od odpoledních hodin bourá bagr ze Záchranného útvaru část haly. Hasiči pokračují v likvidaci ohnisek. Na místě byl i statik, který kontroloval stav objektu při bourání,“ uvedli odpoledne hasiči na Twitteru.

U požáru ráno zasahovalo pět desítek hasičů, vyhlásili druhý stupeň poplachu. Kolem 9:00 jich bylo zhruba osmdesát. „Potřebovali jsme na místo dostat velkokapacitní cisterny, tím se počet jednotek zvýšil, tím pádem i stupeň poplachu,“ uvedl Mikoška.

Dorazila i chemická laboratoř, která sledovala případné škodliviny v ovzduší. Hasiči používali také výškovou techniku. „Na místě je chemická laboratoř, která monitoruje zplodiny v ovzduší a tento krok nám zatím nebyl doporučen. Pokud dostanu takovou informaci, ihned to vyhlásím,“ uvedla během dne starostka obce Lenka Ungrová. 

Škodu lze už teď podle Mikošky odhadnout nejméně v řádech milionů.  „Velká část haly je požárem zcela zničená, některé části se podařilo uchránit, ale i tak půjdou ty škody určitě do milionů, možná i do desítek milionů, ale to bude předmětem dalšího šetření,“ řekl.