V Telči probourali nový vchod do podzemí a plánují prozkoumat i další části labyrintu

V Telči chtějí rozšířit přístupnou část městského podzemí a pod domem dětí v dolní části náměstí našli i nový vchod. Napojení chodeb na tento objekt sice znaly historické nákresy, teď se ho ale podařilo probourat. Ve sklepení má město v plánu vytvořit expozici pro děti.

Pod většinou domů na náměstí Zachariáše z Hradce v Telči a také pod částí zámeckého areálu jsou středověká sklepení, která v minulosti propojovala spleť chodeb. Veřejnosti přístupná část je zatím dlouhá sto padesát metrů. Katakomby sloužily většinou jako skladovací prostory, plnily ale také funkci úkrytu před nepřáteli. Řada z nich je opředena legendami.

Pod Základní uměleckou školou je městské sklepení otevřené od roku 2014. Z filmu nebo dotekového stolu tam především dospělí poznávají historii města a pak mohou projít i přístupnou částí labyrintu, s baterkou a v předklonu.

Nový vchod do podzemí v Telči (zdroj: Události v regionech)

Podzemí je sice středověké, betonové vyztužení ze šedesátých let mu ale dalo spíš podobu bunkru. Nový vchod v domě dětí umožní návštěvníkům projít na druhou stranu chodby a vyjít jinde. V nově přístupné části vznikne expozice pro děti. „Aby si našly to své. Proběhnou podzemím a na výstavě stráví ještě nějakou chvíli,“ představil telčské záměry vedoucí odboru rozvoje Městského úřadu Telč Vladimír Švec.

Telč ještě chce zkusit objevit další větev chodeb pod radnicí, která je na druhé straně náměstí. „Když opravujeme jakýkoliv historický dům na náměstí, tak se podíváme, co tam vybudovali už naši předkové. Když je pod domem sklepení, snažíme se ho zprůchodnit,“ popsal místostarosta Telče Pavel Komín (KDU-ČSL).

Ambici zprovoznit celé podzemí ale město nemá. Dosud přístupnou část telčského podzemí si od jejího otevření prohlédlo víc než pětatřicet tisíc návštěvníků.