Telčský zámek nově zpřístupní své podzemí

Dosud nepřístupné podzemní chodby a katakomby v Telči se začátkem června otevřou návštěvníkům. Novou prohlídkovou trasu teď čistí a opravují řemeslníci, aby byla co nejbezpečnější. Do míst, kam zatím jen občas směli filmaři, se nyní dostanou i turisté.

Podzemní chodby a sklepy se v Telči nacházejí ve dvou úrovních pod náměstím Zachariáše z Hradce a částečně také pod zámeckou zahradou. Jednotlivé, někde i dvouúrovňové sklepy, byly propojeny spletitými chodbami, jejichž zpřístupněná část je dlouhá 150 metrů. Je zde také interaktivní expozice o historii města.

Sklepení a propojovací chodby z přelomu 14. a 15. století sloužily v minulosti jako klasické skladovací prostory a částečně také jako kryty před nepřáteli. Podle místních legend se traduje, že právě tudy by měla vést úniková trasa z města. Sklepy i chodby pod náměstím jsou vzájemně propojené, dokonce se říká, že jedna z chodeb by měla vést až na hrad Roštejn. V minulosti pod povrchem existovalo také propojení města s telčským zámkem, to je však nyní zazděno.

Katakomby v Telči se začátkem června otevřou návštěvníkům (zdroj: ČT24)

Zámek v budoucnu čekají rozsáhlé opravy. Národní památkový ústav už vybírá projekt na rekonstrukci placenou z evropských dotací částkou 200 až 300 milionů korun. „Pomocí této dotace bychom měli zámek v Telči radikálně proměnit, aktualizovat prohlídkové trasy rozšířit návštěvní dobu i na zimní období,“ uvedl ředitel Územní památkové správy v Českých Budějovicích Petr Pavelec. Opravovat se bude hlavně sgrafitová výzdoba, dřevěné kazetové stropy ale také omítka. V roce 2020 by mělo být hotové i zcela nové zázemí pro návštěvníky.

Filmaři mají zámek v oblibě

Prostory budou doplněny exponáty z Barrandova připomínajícími filmy natočené na zámku, právě podzemí u filmařů vždycky zabere. „To je první, co jim ukazujeme, abychom je navnadili,“ uvedl kastelán zámku Bohumil Norek. V Telči byly mimo jiné natáčeny pohádky Pyšná princezna, Jak se budí princezny či Z pekla štěstí.