Krádež peněz z vánoční sbírky v přímém přenosu. Zloděj při útěku před strážníky lup odhodil

Vykradená kasička Vánoční sbírky (zdroj: Policie ČR)

Policisté obvinili třiadvacetiletého muže z krádeže peněz z veřejné sbírky Vánoční strom na náměstí Svobody ve Frýdku-Místku. Z kasičky vzal téměř deset tisíc korun. Muž, kterému teď hrozí dva roky vězení, se ke krádeži přiznal a jako motiv uvedl špatnou finanční situaci. K dopadení pachatele pomohl městský kamerový systém.

Peníze z pokladničky se pachateli podařilo ukrást až na druhý pokus. Poprvé se pokusil kasičku vypáčit 13. prosince. Když se ale na místě objevil svědek, zloděj utekl. Dva dny před Vánocemi se na místo vrátil. Kleštěmi a šroubovákem vypáčil pokladničku a ukradl téměř deset tisíc korun. 

Vybrané peníze vložil do příruční tašky a dal se na útěk. Prostřednictvím kamer ho však sledovali strážníci, kteří ho v zápětí dopadli a předali státní policii. Muž ještě před dopadením tašku s penězi i nářadím odhodil. 

„Finanční obnos ve výši téměř deset tisíc korun byl vrácen statutárnímu městu Frýdek-Místek,“ řekla frýdecko-místecká policejní mluvčí Eva Michalíková. 

Peníze pro místní hospic

Peníze z tradiční vánoční sbírky byly určeny pro městský hospic na nákup speciálních matrací, které pomáhají předcházet vzniku proleženin u dlouhodobě ležících pacientů. Hospic má kapacitu 44 lůžek a takových matrací má zatím jenom dvanáct.  

„Jedna pasivní antidekubitní matrace stojí šest tisíc korun, naše představa je, že by byly na každém pokoji, to znamená u každého lůžka,“ řekl ředitel hospicu Jan Jursa. 

Podobný případ podle redaktora ČT Jiřího Loučky vyšetřovali policisté ve Frýdku-Místku naposledy před čtyřmi roky. Pokladničku, do které lidé v obchodech přispívají na nevidomé, vytrhl i s pultem jednadvacetiletý zloděj.