Policie v Brně hledala muže se zbraní. Měl plynovou pistoli

Policisté v Brně v pátek odpoledne pátrali po ozbrojeném muži. Dostali oznámení o střelbě na dvoře domu v Lidické ulici, dlouho ale nemohli nikoho najít. Bezvýsledně skončila i prohlídka budovy. V podvečer policie oznámila, že v jejích rukou je podezřelý, který u sebe měl plynovou pistoli s náboji. Během pátrání byla uzavřena Lidická ulice, místem nemohly projíždět tramvaje ani auta, doprava kolabovala.

Že zadrželi muže, který měl u sebe plynovou pistoli s náboji, uvedli policisté na Twitteru před půl sedmou večer. Oznámení, že se v Lidické ulici střílelo, dostala policie již v jednu hodinu odpoledne. Pátrání tak trvalo asi pět hodin. „Muže jsme zadrželi poblíž místa činu. Na případu intenzivně pracujeme,“ uvedl policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Během odpoledne policisté prohledali dům, na jehož dvoře se podle oznámení střílelo, ozbrojenou osobu ale v domě a okolí nenašli. Ujistili však, že výstřely neprovázely nějakou potyčku. „Střelba uvnitř objektu nebyla mířená na konkrétní osobu,“ uvedla policie.

Ředitel Policie ČR Brno Martin Kotlan v souvislosti se střelbou zdůraznil, že zřejmě střelec či střelci nepředstavovali hrozbu pro veřejnost. „Nepředpokládáme žádné ohrožení veřejnosti. Mohla to být hloupost, klukovina. Ale i na takové věci jsme povinni reagovat,“ podotkl.

Tramvaje musely couvat, auta ucpala okolní ulice

Po oznámení střelby na místo vyjeli vyšetřovatelé i zásahová jednotka. Lidickou ulici uzavřeli v úseku od Pionýrské po Burešovu. 

Provoz pro tramvaje byl v Lidické ulici obnoven kolem půl čtvrté, pro auta až po šestnácté hodině. „Ulice Lidická je velmi frekventovaná. Jednu chvíli zde uvázlo až pětadvacet tramvají. To ovlivnilo dopravu v celém městě. My jsme s tramvajemi postupně vycouvávali, ale nebyli jsme schopni nahradit všechny spoje,“ popsal provozní ředitel DPMB Jan Seitl.

Tramvajové linky 1 a 6  jezdily ulicí Veveří a přes Technologický park. Lužánecký park zůstal průchozí. V ulicích kolem uzavřeného místa na objízdných trasách byly dopravní problémy, velmi hustý provoz byl například v ulici Bayerova.