Praha vybrala dodavatele na novoroční videomapping. Bude na Národním muzeu

Praha vybrala dodavatele novoročního videomappingu, který po rozhodnutí radních poprvé nahradí tradiční ohňostroj. Videomapping vytvoří společnost Art 4 Promotion za necelé dva miliony korun. ČT to potvrdil mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Videomapping bude na Národním muzeu.

O nahrazení klasického ohňostroje videomappingem rozhodl magistrát v srpnu, jako důvod uvedl negativní důsledky pyrotechniky, především hluk, který ruší zvířata.

Videomapping pro Prahu vytvoří firma Art 4 Promotion. „Společnost provede videomapping za cenu 1 990 000 korun bez DPH. Vybraný dodavatel splnil veškeré požadavky a jeho kreativní návrh naplnil cíle hlavního města,“ uvedl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. 

Půjde o obrazový příběh doprovázený hudbou. Tématem bude Praha jako moderní město přátelské k životu. „Videomapping bude rozdělen na sedm obrazů, měl by trvat deset minut a nese název My, Praha. Show se bude promítat na budovu Národního muzea a bude se třikrát opakovat vždy po hodinách, první projekce začne v 18:15 hodin,“ uvedl Hofman.

Magistrát firmu vybral napodruhé, do prvního výběrového řízení se nikdo nepřihlásil. Oproti prvnímu tendru magistrát odstranil z podmínek povinnost zajistit bezpečnost akce, kterou si vezme na starost město.

Ohňostroj navzdory

Videomapping se bude na Nový rok promítat v Praze poprvé. Dosud slavilo hlavní město začátek nového roku tradičním ohňostrojem. Minulé vedení magistrátu zvažovalo takzvaný tichý ohňostroj s ohledem na domácí mazlíčky a volně žijící zvířata, protože je hlasité rány stresují. Současní radní nakonec na rady odborníků zvolili jako řešení promítání.

Přístup magistrátu se však nelíbí autorům minulých novoročních ohňostrojů, kteří založili spolek Ohňostroj pro Prahu. Chtějí uspořádat pyrotechnickou show navzdory rozhodnutí vedení hlavního města. Financovat ji plánují z peněz vybraných od obyvatel, podrobnosti a místo konání zatím nesdělili. Ohňostroje byly v minulosti odpalovány například z Letné, Vítkova, Petřína nebo z pontonu na Vltavě.