Dva týdny nepojedou tramvaje do Neředína. Oprava kolejí omezí i automobilovou dopravu

Kvůli rekonstrukci tramvajové trati bude od pondělí 7. října na dva týdny pro automobilovou dopravu uzavřena Litovelská ulice v Olomouci. Práce zastaví i tramvaje v úseku od zastávky Palackého až na konečnou zastávku Neředín – krematorium. Od soboty 5. října budou úsek obsluhovat náhradní autobusy. Oprava tramvajové trati na křižovatce ulic Litovelská, Na Šibeníku a Dvořákova je naplánována do 21. října.

„Rekonstrukci si vyžádal špatný technický stav tramvajových kolejí. Opravu nebylo možné provést v letních měsících, kdy je menší hustota dopravy, protože probíhala rekonstrukce Erenburgovy ulice a křižovatky ulice Palackého a náměstí Hrdinů,“ řekl mluvčí olomouckého magistrátu Michal Folta. 

Tramvajová doprava se na důležité větvi mezi centrem města a Neředínem zastaví už v sobotu. Výluka se týká celého úseku mezi zastávkami Palackého a krematoriem v Neředíně. (Úsek, ve kterém bude výluka, je na mapě níže vyznačen červenou barvou.)

Tramvajovou trasu do Neředína obsluhují tři linky – 2, 7 a U. Linka U nebude po dobu  rekonstrukce provozována vůbec. Tramvaje číslo 2 a 7 nahradí kombinovaná linka X2/7, která bude jezdit jako okružní spoj kolem centra města. 

„Náhradní autobusová doprava bude zajištěna výlukovou linkou označenou X, která bude jezdit v intervalu šesti minut a bude obsluhovat všechny nácestné tramvajové zastávky,“ řekla mluvčí Dopravního podniku města Olomouce (DPMO) Martina Krčová.

Řidiči budou muset Litovelskou objet

Řidiči se po dobu prací budou muset křižovatce vyhnout, průjezdná bude pro autobusy MHD a vozidla záchranářů. Objízdné trasy povedou podle Folty tak, aby se vyhnuly Foerstrově ulici, kde nelze upravit světla semaforů. Na příjezdu do Olomouce pojedou řidiči ulicemi Erenburgova, Dolní Hejčínská nebo Okružní. Ve směru od centra pak ulicemi Krapkova, Wolkerova nebo Brněnská. 

„Žádáme řidiče, aby se řídili dopravním značením a počítali s časovou rezervou při průjezdu touto částí Olomouce,“ doplnil Folta. V době uzavírky se dají očekávat problémy na všech křižovatkách na ulicích Albertova, Foerstrova a Pražská.

Policisté i strážníci v terénu

Na komplikace v dopravě se připravují i policisté. Ti dopravní budou hlavně první den uzavírky řídit dopravu na základě vzniklé situace. „Strážníci mimo jiné zajistí bezpečnost na přechodech pro chodce, dopravní podnik bude rovněž informovat ostatní složky o aktuální situaci,“ podotkl Folta.

Olomoucký magistrát už o dopravním omezení i tramvajové výluce informoval všechny olomoucké školy a ve vozech MHD se objeví i informační letáky. Podrobnosti o omezení hromadné dopravy v Olomouci jsou zveřejněny i na stránkách DPMO