„Blackout nás nepřekvapí.“ Náhradní generátory v olomoucké nemocnici naskočí za pár sekund

Ve středu 4. září večer zasáhl velkou část Olomoucka a Přerovska zhruba desetiminutový výpadek elektřiny. Přerušení dodávek proudu způsobila závada v rozvodně v Prosenicích u Přerova. V olomoucké fakultní nemocnici se v tu chvíli rozjely náhradní generátory. Dodávky elektřiny obnovily tak rychle, že na některých odděleních si výpadku proudu vůbec nevšimli.

Fakultní nemocnice v Olomouci má celkem čtyři trafostanice, jejichž generátory v případě výpadku elektrického proudu zásobují určitý okruh budov. Generátory nastartují prakticky okamžitě po přerušení dodávek elektřiny. „Během dvaceti vteřin po výpadku je dodávka elektrické energie obnovena,“ řekl mluvčí nemocnice Adam Fritscher. 

Některá oddělení, jako například jednotka intenzivní péče, mají i jakýsi mezizáložní zdroj, díky kterému jsou dodávky proudu obnoveny ihned. Výpadku elektřiny si tak zaměstnanci mnohdy ani nevšimnou a pacientům, kteří jsou napojeni na různé přístoroje, tak nehrozí žádné nebezpečí. 

Cvičný výpadek proudu každý měsíc

Zaměstnance olomoucké nemocnice by případný blackout neměl překvapit, podle vedení zdravotnického zařízení jsou na něj dobře připraveni. „Každý týden probíhá zkušební provoz agregátů a jednou za měsíc se uskuteční vždy velká zkouška,  kdy na jednu hodinu dojde k výpadku a v tuto dobu jedou agregáty v ostrém režimu,“ řekl Fritscher. 

Na větší výpadky proudu je připraven i olomoucký magistrát. „Máme tři elektrocentrály, které by sloužily k udržení provozu správních budov, tak abychom byli schopni poskytnout občanům základní servis. Máme evakuační centrum, které má také záložní zdroj,“ řekl vedoucí odboru ochrany olomouckého magistrátu Jan Langr. 

Bez proudu byly několik minut desetitisíce lidí

Výpadek ve středu 4. září večer způsobila podle vedení společnosti ČEZ neobvyklá závada v prosenické rozvodně, která dodává proud do velké části Olomoucka a Přerovska. „Na sloupech jsou tabulky s označením fází, jednu z nich uvolnil vítr. Ta spadla, způsobila zkrat a okamžité vypnutí celé rozvodny,“ řekl mluvčí společnosti ČEZ Vladislav Sobol.

V první fázi byly bez proudu desítky tisíc odběratelů, během devíti minut se pak většinu z nich podařilo společnosti připojit. Bez dodávek proudu bylo delší dobu jenom několik stovek odběratelů v některých obcích.

„Naši technici a montéři teď budou mít v popisu práce i pravidelnou kontrolu uchycení tabulek a jejich postupnou výměnu tak, aby k podobné situaci nemohlo dojít,“ doplnil Sobol.