Méně turistů, miliony městu a komplikace pro podnikatele přinesly poplatky za vjezd do Krumlova

Události v regionech: Tři měsíce poplatků za vjezd autobusů do Českého Krumlova (zdroj: ČT24)

Zpoplatnění vjezdu turistických autobusů v Českém Krumlově snížilo počet turistů v historickém centru a přineslo miliony korun do rozpočtu města. Nový systém regulace hromadné turistiky funguje ve městě tři měsíce. Za příjezd a odjezd platí každý autobus 1250 korun. Podnikatelé si ale stěžují, že jim klesly tržby.

Český Krumlov v červnu zpoplatnil vjezd zájezdových autobusů. Na počtu turistů se to podle dlouholetého průvodce Oty Šrámka projevilo překvapivě rychle. „V letních měsících je Krumlov tradičně relativně plný, ale i tak bych řekl, že v červenci a srpnu došlo k poklesu. Mým odhadem deset až patnáct procent,“ uvedl.   

Zámeckým areálem, který turisty přitahuje, projdou nyní turisté volněji než před rokem. I na prohlídky přišlo měsíčně o šest tisíc lidí méně. „Návštěvnost v letošním roce příjemně lehce poklesla. Dopolední a večerní špičky se zmenšily,“ popsal kastelán státního hradu a zámku Český Krumlov Pavel Slavko. 

„Za tři měsíce provozu jsme zde odbavili něco přes devět a půl tisíce zájezdových autobusů, což je lehce nad očekávání,“ uvedl ředitel Českokrumlovského rozvojového fondu Petr Troják. Město na takzvaných bus-stopech vybralo více než deset a půl milionu korun. 

Komplikace pro podnikatele

Omezení ale přináší komplikace majitelům hotelů a restaurací. „Ubyli hosté, ale jestli je to kvůli zpoplatnění, vám nemůžu přesně říct,“ uvedla vedoucí restaurace Maštal Kamila Krupičková s tím, že tržby mají v současnosti menší.

Problémy způsobila regulace například hotelu Vltava. Kvůli opatření k jeho budově už nemůžou zajíždět autobusy s hotelovými hosty. Majitel se pokusil s městem dohodnout, ale protože to nevyšlo, rozhodl se hotel prodat.

„Nechápu, proč se město takhle striktně chová k nám podnikatelům,“ uvedl v červenci hoteliér Josef Nejedlý. „Našli jsme nejbližší možné místo, které je v docházkové vzdálenosti od hotelu,“ vyjádřil se k situaci ředitel rozvojového fondu Troják. I tak musí ale lidé s kufry pěšky do kopce. Majitel se v současnosti už k problému nechce vyjadřovat. Tvrdí, že to nemá cenu.