Vozovnu v Hloubětíně srovnal střelmistr se zemí za deset vteřin

BEZ KOMENTÁŘE: Odstřel tramvajové vozovny v Hloubětíně (zdroj: ČT24)

Střelmistr v 09:27 odstřelil halu tramvajové vozovny v pražském Hloubětíně. Budova měla v havarijním stavu střechu, která byla neopravitelná. Podle informací dopravního podniku bylo na likvidaci použito 126 kilogramů trhaviny a budova šla k zemi za deset vteřin.

„Po kontrole jsme zjistili, že vše dopadlo tak, jak mělo. Nic navíc jsme nerozbili, takže to hodnotím velmi kladně,“ řekl střelmistr Vladimír Pravda. „Z hlediska plošného rozsahu se jednalo o větší demolici, přece jenom šlo o halu 100 krát 150 metrů,“ dodal. Po demolici začne výstavba nové vozovny, která by měla být hotova v roce 2022 a vyjde předběžně na 1,8 miliardy korun. Současně s tím bude přestavěn celý areál vozovny.

Trhavina byla rozmístěna na 902 místech. Nálože střelmistr odpálil na dálku bez použití dlouhých kabelů. Umístil je na nosných sloupech, navrtány byly také provizorní konstrukce. Kvůli bezpečnosti střelmistr pro odpal zvolil neelektrický systém na bázi mikrobleskovice, tedy plastové trubičky s tenkou vrstvou výbušniny na jeden metr délky.

Dopravní podnik vystaví novou vozovnu

Prašnost po odstřelu pomáhali snižovat hasiči kropením. Uvnitř haly bylo také umístěno deset vaků s vodou, každý obsahoval 300 litrů tekutiny. Exploze je rozmetala a vytvořila jemný aerosol.

Při odstřelu se asi na 10 minut zastavil provoz tramvají mezi Poděbradskou a Kolbenovou ulicí. Zastaven byl také provoz aut v Kolbenově a Kbelské ulici a lety na kbelském letišti. Bezletová zóna platila i nad vozovnou a lidé do ní nesměli vysílat drony. Z bezpečnostních důvodů bylo uzavřeno bezprostřední okolí vozovny, tedy chodníky a silnice, aby se lidé k vozovně nedostali. Obyvatelé okolních domů neměli kvůli prachu otevírat okna.

Do konce letošního roku budou pokračovat bourací a odklízecí práce. V létě příštího roku začne výstavba nové vozovny. Do jejího dokončení budou tramvaje umístěny na nově vybudovaných odstavných kolejích v ústředních dílnách DPP v Hostivaři. Provoz haly hloubětínské vozovny byl přerušen loni v lednu.