Zámku ve Valticích se vrací lesk. Dostal novou čelní fasádu

Ve Valticích skončila po více než roce rekonstrukce čelní fasády zámku. Za více než 46 milionů korun byla opravena i střecha severního traktu, komíny a zdobné prvky. Některé části objektu ale stále zůstávají v havarijním stavu. Zatímco východní předzámčí se v současné chvíli rekonstruuje, západní na potřebné dílčí opravy ještě čeká.

Bílá socha Spravedlnosti drží nablýskané zlaté váhy a meč. Donedávna své atributy ještě neměla. Stejně jako její sousedka Moudrost. Získaly je zpět díky rozsáhlým opravám. „Byla zrekonstruována nejen fasáda, ale oprava se týkala celého průčelí. Byla kompletně vyměněna střešní krytina, opraveny krovy, všechny komíny, hodinová věž byla pozlacena,“ popsala Lenka Beránková ze správy zámku. 

Na rozdíl od výstavního lednického zámku byl valtický dlouho na okraji zájmu, protože se dotýkal hraničního pásma. „Zatím se jedná pouze o první etapu prací důležitých pro důstojný a bezpečný provoz této světové památky,“ řekla Beránková.

Stále ještě v havarijním stavu je východní křídlo. „Ty opravy nejsou jenom estetická záležitost, ale i záležitost bezpečnostní, protože před dvěma lety z tohoto křídla spadl komín. Občas tady padají střešní tašky,“ popsal kastelán Richard Svoboda. 

Zámek otevře další prohlídkový okruh

Opravy východního předzámčí přijdou na dalších čtyřicet milionů korun. Kromě exteriéru vylepšují dělníci i interiér. Opravují se i komnaty v prvním patře jižního křídla. Lidé si je ale nejspíš budou moci prohlédnout až na podzim příštího roku. Zámek potřebuje sehnat další peníze na jejich vybavení. Připomínat by mělo knížecí byt první poloviny 19. století.

„Spolu s kaplí by toto křídlo mělo sloužit jako malý kratší okruh, který trochu odlehčí tomu přetíženému hlavnímu,“ přiblížil kastelán. Na konci příštího roku bude také dokončena oprava zámečku Belveder, který se turistům otevře vůbec poprvé v historii.

Hlavním okruhem zámku projde za rok až sedmdesát tisíc návštěvníků. I proto se snaží správa zámku návštěvní prostory rozšířit. Celkový počet platících návštěvníků dosáhl loni 194 tisíc. Valtice byly loni pátým nejnavštěvovanějším zámkem u nás.

Od ministerstva kultury zatím dostal zámek ve Valticích více než sto třináct milionů korun. Na opravy památek v celém Jihomoravském a Zlínském kraji přitom vyčlenilo ministerstvo asi jednu miliardu. 

Ve Valticích stál původně hrad z 13. století. Do dnešní podoby byl přestavěn v letech 1643 až 1740. Jde o třípatrovou čtyřkřídlou budovu s konírnou, jízdárnou, galerií, barokním divadlem a kočárovnou. Lichtenštejnům patřil několik století až do roku 1945.

Zámek Valtice
Zdroj: ČT24