Šternberské hřbitovy zhasly. Radnice zakázala svíčky, bojí se požárů

Všechny svíčky musely zhasnout na hřbitovech v moravském Šternberku. Radnice zakázala jejich zapalování kvůli obavě z požárů, jejichž šíření by podle ní mohlo současné počasí napomáhat. Nařízení vydalo město poté, co plápolající plamínky svíček umístěných na hrobech požár již málem zažehly.

I když meteorologický ústav nevydal varování před suchem a zvýšeným rizikem požárů, šternberská radnice vyhlásila mimořádný zákaz. Týká se hřbitovů. Svíčky není možné zapalovat na městském hřbitově ve Šternberku ani na menších hřbitovech v místních částech města.

„Návštěvníky žádáme, aby respektovali přísný zákaz zapalování svíček v období nadprůměrně vysokých teplot z důvodu velkého nebezpečí vzniku požáru,“ uvedla mluvčí městského úřadu Irena Černocká.

Podle ní hrozilo v posledních dnech hned dvakrát, že hřbitov vzplane. „Jen díky všímavosti pracovníků na hřbitově bylo (…) zabráněno vzniku dvou požárů,“ podotkla. Vedení města se především obává, že by se požár rychle šířil, protože uličky mezi hroby lemují křoviny i vzrostlejší stromy, což v kombinaci se suchou trávou vytváří pro oheň ideální podmínky.

Na městském hřbitově ve Šternberku jsou rozmístěny informativní tabule o tomto zákazu. Na jeho dodržování bude podle Černocké důsledně dohlížet správce hřbitova.