Policie viní pět lidí z podvodů s minerálními oleji. Stát měli připravit na daních o více než 40 milionů

Moravskoslezští policisté obvinili pět lidí z nelegální distribuce minerálních olejů. Skupina je dovážela do Česka, kde je ale podle kriminalistů prodávala jako naftu a neplatila spotřební daň. Obvinění podle policistů připravili stát na daních o více než 40 milionů korun.  Informovala o tom mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Pokorná.

Případu s krycím názvem Ředitel se policisté a moravskoslezští celníci věnovali několik měsíců. Pětice, které hrozí desetileté tresty, do Česka přivezla více než dva miliony litrů minerálního oleje, který vzápětí podle policistů prodala jako motorovou naftu pro pohon motorů. „Škoda způsobená krácením daně dosáhla 41,9 milionu korun,“ řekla mluvčí Pokorná.

Policisté pět mužů ve věku od 35 do 58 let obvinili ze zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Čtyři skončili ve vazební věznici. „Dvě osoby jsme obvinili i z maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Jeden nerespektoval zákaz řízení motorových vozidel. Druhému soud už dříve zakázal obchod s minerálními oleji,“ uvedla mluvčí.

Nejprve jako rozpouštědlo, pak jako naftu

Podle kriminalistů obvinění od loňského února do poloviny června letošního roku dováželi ze zahraničí do Česka minerální olej, který byl deklarován jako rozpouštědlo nepodléhající dani z přidané hodnoty a ohlašovací povinnosti celnímu úřadu.

„V karvinském areálu pak minerální olej vyskladnili a dále jej prodávali různým odběratelům jako motorovou naftu pro pohon motorů. Za litr si účtovali až 25 korun,“ dodala policejní mluvčí.