V chladicích věžích třineckých železáren žili kapři nebo plotice. Rybáři je odlovili a vrátili do Olše

V chladicích věžích třineckých železáren žili kapři nebo plotice. Rybáři je odlovili a vrátili do Olše (zdroj: ČT24)

Rybáři ve čtvrtek odlovili stovku ryb z vodní nádrže pod chladicími věžemi, která slouží pro chlazení hutních agregátů Třineckých železáren. Až třiceticentimetrové ryby se tam zřejmě dostaly ještě jako jikry nebo drobný potěr spolu s vodou, kterou podnik odebírá z řeky Olše. Podle rybářů tam mohly žít až osm let, teď je vrátili do přírody.

Podle Libora Kocince z Českého rybářského svazu se mohou ryby do nádrží dostat i jako jikry na plovacích blánách vodních ptáků. „Rybáři nádrž pod chladicími věžemi kontrolují. Pokud ryby zaregistrují, snaží se je krmit. Ale je pro ně pochopitelně lepší být ve volné přírodě,“ uvedl.

Mezi vylovenými rybami z nádrže byli například karas, kapr, ouklej, ale i vzácnější druhy jako jelec, ostroretka, parma nebo plotice. Některé tam zřejmě mohly žít i několik let, dokonce se tam mohly narodit poté, co se přímo v nádrži vytřely dospělé ryby.  

S přemístěním pomohla elektřina

K odlovu z chladicích nádrží byla použita i elektřina, která ryby na chvíli omráčí. Snadněji se pak dostanou do podběráku a přistavených kádí. Podle rybářů to těmto vodním tvorům neublíží, k sobě přijdou za několik minut. 

Ryby vylovené z nádrže krátce po omráčení elektřinou
Zdroj: ČT24/Pavla Krůčková

Hned po odlovu zamířily ryby na místo nad jezem řeky Olše přímo v areálu Třineckých železáren. „V areálu hutě budou mít klid od lidí, jelikož zde není povolen jejich lov. Čekají na ně ale přirození predátoři jako vodní ptáci, kteří se na toku řeky v areálu Třineckých železáren hojně vyskytují,“ uvedl Kocinec. Podle něj je návrat ryb do přírody přínosem pro druhovou pestrost. 

Na chod podniku ryby vliv neměly

Živých tvorů v nádrži si všimli zaměstnanci železáren, mezi některými jsou dokonce rybáři a ti chodili obyvatele chladicích věží krmit. Provoz ryby žádným způsobem neomezovaly, problém byl však v tom, že jich bylo v nádrži hodně a už tam začínalo být těsno. Když je zaměstnanci nekrmili, živily se hmyzem a řasami z betonových pilířů. 

Rybáři předpokládají, že jejich práce v železárnách ještě definitivně neskončila. Odhadují, že časem, možná za pár let, se ryby do chladicích věží opět vrátí.