Dvě desítky samopalů, tisíce nábojů. Policie zatýkala kvůli nedovolenému ozbrojování

UDÁLOSTI: Téměř sto zbraní našli policisté při domovních prohlídkách u devíti lidí (zdroj: ČT24)

Policie v Libereckém a Pardubickém kraji zadržela devět mužů ve věku 33 až 69 let a obvinila je z nedovoleného ozbrojování. Při domovních prohlídkách totiž kriminalisté zajistili sedmadevadesát střelných zbraní – z toho šestadvacet samopalů a kulomet – a také přes 24 tisíc nábojů, dalších zbrojních součástí a pyrotechnického materiálu.

Policie se případem začala zabývat loni v listopadu, když na Frýdlantsku zadržela dva muže, kteří stříleli ze samopalů v lese nedaleko hlavní silnice. Všechny obviněné spojuje zájem o zbraně a někteří se znali i osobně.

Policie ale zatím neví, zda byl s některou ze zajištěných zbraní spáchán trestný čin ani proč je muži schraňovali. „Vyšetřování je na počátku. K čemu měly zbraně sloužit a proč je drželi, je předmětem vyšetřování,“ uvedl policejní vyšetřovatel Jaroslav Mareček. Podotkl, že policisté při domovních prohlídkách našli mnohem více, než si mysleli. „Čekali jsme, že při domovních prohlídkách nějaké zbraně najdeme, ale ne v takto hojném počtu,“ řekl Mareček.

Zbraně, střelivo i prekurzory k výrobě střeliva si obvinění opatřovali částečně na burzách nebo přes internetovou inzerci. Mezi zadrženými zbraněmi byl i sběratelsky atraktivní italský samopal s dřevěnou pažbou z roku 1938.

Muži nakupovali i nefunkční zbraně, které dokázali uvést do provozuschopného stavu. Pět z nich má zbrojní průkaz, k přechovávání zajištěných zbraní ale neměli podle zjištění policie žádné oprávnění. Někteří z obviněných už byli trestáni.

Šest měsíců až pět let. A možná i víc

Mužům hrozí šest měsíců až pět let. „Do budoucna nelze vyloučit, že bude trestní sazba zpřísněna a překvalifikována na zločin se sazbou dva až osm let,“ uvedl státní zástupce Miroslav Mareš. Podle něj se bude čekat na výsledky znaleckých posudků a odborná vyjádření zejména z oblasti balistiky.

Žalobce upozornil, že soud shledal vazební důvod, ale nakonec jsou muži stíháni na svobodě. „Vazbu nahradil slibem obviněných, že se nebudou nadále dopouštět trestné činnosti,“ vysvětlil Mareš. 

Nejvíc zbraní (deset samopalů a kulomet) policisté zajistili u devětašedesátiletého muže z východních Čech. Někteří obvinění měli doma dílny, kde upravovali zbraně do střelbyschopného stavu.

Všichni muži jsou vyšetřovaní na svobodě, i když na dva ve věku 33 a 66 let chtěla policie uvalit vazbu. Soudci ale stačil písemný slib obviněných, že nebudou páchat trestnou činnost, a u mladšího záruka důvěryhodné osoby.