Residomo investuje do svých bytů 1,2 miliardy. Chce zateplovat a opravit celou čtvrť v Ostravě

Společnost Residomo, největší soukromý poskytovatel nájemního bydlení v Česku, chce letos do oprav svých bytů investovat 1,2 miliardy korun. Domy chce hlavně zateplovat, kromě toho má v plánu i zrevitalizovat celou čtvrť v Ostravě-Kunčičkách. Residomo (dříve RPG Byty) vlastní v Moravskoslezském a Olomouckém kraji více než 43 tisíc bytů, ve kterých žije přes devadesát tisíc lidí.

Loni firma v Moravskoslezském a Olomouckém kraji investovala 820 milionů korun, za které vyměnila na zhruba padesáti domech střechy, opravila na dvě stě balkonů a vyměnila třicet výtahů. Letos bude hlavně zateplovat, na tyto práce vyčlenila dvě stě milionů korun.

„Plánujeme v letošním roce zateplit 1184 bytů, což odpovídá 67 vchodům. Dále chceme zahájit výstavbu asi sedmdesáti půdních bytů,“ řekl ředitel společnosti Residomo Jan Rafaj. V tuto chvíli společnost dokončuje pilotní projekt tří půdních nástaveb v Ostrčilově ulici v Moravské Ostravě. Do sedmi let má vybudovat více než pět set půdních bytů.

Úpravy zvýší komfort v bytech

Společnost Residomo už zahájila revitalizaci několika oblastí. Poskytovatel nájemního bydlení tvrdí, že chce hlavně zvýšit standard. V Ostravě-Kunčičkách se výrazně změní i okolí bytových domů. Podobný projekt pak chystá i v havířovské čtvrti Šumbark. 

„Pro nás je vlajkový projekt V Zahrádkách, což je právě revitalizace Kunčiček. Postupně tam bude až tři sta bytů. Budou mít svoji předzahrádku, soukromí a kolem park,“ uvedl ředitel společnosti Residomo Jan Rafaj.

Obsazenost bytů společnosti je zhruba 92 procent, například v Ostravě, Frýdku-Místku nebo Havířově, jsou podle Rafaje byty v podstatě vyprodané. Největší zájem je údajně o malé byty a právě na ně se společnost loni zaměřila. Residomo má desítky tisíc bytů a své portfolio chce rozšiřovat. „Nájemní bydlení v Česku je na vzestupu a tento vzestup bude pokračovat,“ říká Rafaj.

Některých bytů se Residomo zbaví

Residomo své byty téměř neprodává, v současné době ale jedná o prodeji dvou domů. Jeden z nich je v Bohumíně, je v něm celkem 24 bytů. Jedná se o jediný dům, který ve městě firma vlastní. Vedení Bohumína o něj projevilo zájem a firma se nakonec rozhodla dům prodat. 

Bytové jednotky z portfolia společnosti by mohla získat i ostravská část Poruba. Jedná se o byty v jedné z nejvýznamnějších staveb socialistického realismu v Česku s názvem Oblouk. Poruba chce budovu upravit a vrátit jí původní funkčnost a význam.

Budova je rozdělena mezi několik vlastníků a jednání Residoma s Porubou ještě nekončí. „Oblouk je brána do Poruby a symbol našeho městského obvodu. Zaslouží si, aby vypadal důstojně,“ řekla starostka Lucie Baránková (ANO).

Společnost RPG Byty získala bývalé hornické byty od své mateřské firmy RPG Industries, která je koupila v roce 2004 spolu s těžební společností OKD. V privatizační smlouvě se zavázala, že v případě prodeje bytů je nabídne přednostně nájemníkům za netržních podmínek. K prodeji ale nedošlo, firma nakonec před čtyřmi lety změnila majitele. Residomo teď patří britské realitní společnosti Round Hill Capital a americké investiční společnosti Blackstone.