Spor o 1,8 miliardy v Plzni asi skončí. Místo obchodního centra má vzniknout nová čtvrť

Události v regionech: Osud plzeňské proluky (zdroj: ČT24)

V prázdném prostoru u Denisova nábřeží v Plzni by nakonec mohla vzniknout nová čtvrť. Půjde o náhradu neuskutečněné stavby obchodního centra, kterou před šesti lety odmítli Plzeňané v referendu. Město se dohodlo s investorem, že na šest měsíců přeruší spor, který dlouhodobě vedou, a budou jednat o podmínkách vzniku čtvrti. Pak by mohl spor skončit úplně.

V Plzni u Radbuzy, kde býval Dům kultury Inwest, zeje již sedm let díra. Po referendu v roce 2013 se zastavila příprava plánované stavby obchodního centra Corso Americká a investor, společnost Amádeus Real, se začal s městem soudit. Požadoval 1,8 miliardy jako náhradu škody. Nyní ale obě strany hovoří o smíru.

Podle mluvčí magistrátu Evy Barborkové i zástupce investora se firma a město společně obrátily na Nejvyšší soud s žádostí o přerušení probíhajícího řízení na šest měsíců. Během nich by měly vyjednat, co konkrétně na místě, kde chtěl Amádeus původně postavit Corso Americká, nakonec bude.

„Vždy jsme preferovali možnost stavět na našich pozemcích v centru Plzně, nikoli se soudit s městem o finanční kompenzace za zmařený záměr,“ uvedl Tomáš Jícha ze společnosti Ameside, což je dcera firmy Amádeus Real. Podle mluvčí magistrátu Barborkové chce město docílit „výstavby moderní čtvrti, jejíž parametry vychází z představ města zakomponovaných v jeho územní studii“. Jícha dodal, že by čtvrť měla být „kvalitním veřejným prostorem s volnočasovými aktivitami, byty, kancelářemi, ale samozřejmě i obchody“.

Dohoda by měla být v červnu

Náměstek primátora Ivan Šindelář (ODS) ujistil, že připravovaná dohoda nepočítá s finančním odškodněním investora. Městští zastupitelé by ji měli mít na stole do června.

V referendu, které proběhlo souběžně s prvním kolem prezidentských voleb v roce 2013, hlasovalo 65 procent lidí pro to, „aby město Plzeň bezodkladně podniklo veškeré kroky v samostatné působnosti, aby nemohlo dojít k výstavbě obchodního zařízení na místě Domu kultury Inwest“. Účast v referendu byla 42procentní.