V Brně selhává automatické vybírání pokut za parkování. Zatím není jasné proč

Od pátku se v Brně měly automaticky vybírat pokuty za špatné parkování v rezidentních zónách. Nová pravidla platí v centru města od září, v listopadu se rozšířila do dalších tří oblastí. Na parkování dohlížejí dvě auta s kamerami.

Systém, prostřednictvím kterého se měly pokuty vybírat, nefungoval například kvůli špatnému párování plateb nebo kvůli oprávnění ke sběru dat. Tyto a další problémy se podařilo během dvou měsíců vyladit, systém ale přesto nefunguje.

„V předstartovní fázi došlo ke zjištění nové příčiny, která brání spuštění. Intenzivně jednáme s dodavateli. Ještě v pátek nebo v pondělí ráno se dozvím konkrétní příčinu zpoždění. Věc se nemůže spustit, aniž by nebyla stoprocentně vyladěná,“ říká brněnský radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS).

Pokuty za špatné parkování v rezidentních zónách tak vybírají pouze strážníci. Ti však přijdou na méně případů než auta s kamerami. Město podle radního zatím neví, o kolik peněz kvůli tomu přišlo.

Brno chce systém parkování změnit. Například zdravotně postižení by mohli parkovat tři hodiny kdekoli po městě. Zároveň by se mohly zřídit zóny pro zásobování.