Zima netopýrům v Moravském krasu neublížila. Podle aktuálního sčítání jich bude opět víc než loni

Končí pravidelné sčítání ohrožených netopýrů v Moravském krasu. Ochránci přírody právě monitorují jižní část krasu kolem Ochozi u Brna. Loni jich tam napočítali 630, letos o padesát víc. Právě tamní jeskynní komplexy patří k nejvýznamnějším zimovištím netopýrů. Celková čísla ze všech pětadvaceti jeskyní budou odborníci znát příští týden.

Biologové a jeskyňáři sčítají netopýry na konci zimy každý rok. A každý rok jich je o něco víc. V Moravském krasu se jim daří. „Sčítáme vizuálně, bezkontaktně, jen s pomocí baterií netopýry nasvětlujeme, počty si zapisujeme. Tím se dostáváme k přibližně srovnatelným hodnotám meziročně. Byť nikdy nespočítáme tu lokalitu celou, ty změny v trendech vidíme,“ řekl biolog Tomáš Bartonička.

Aktuálně sčítali létající savce v Ochozské jeskyni, Pekárně, Malčině nebo Netopýrce. Sčítá se vždy ve stejný čas a se stejnými lidmi. „My sem chodíme, abychom biologům ukázali jeskyni. Výzkumy děláme tak, abychom netopýry nerušili, spolupráci udržujeme zhruba od roku 1967,“ řekl jeskyňář Petr Himl.

Letos v jeskyních přibylo hlavně netopýrů brvitých, vrápenců malých bylo stejně jako loni. „Zima jim neublížila a je vidět, že právě i třeba lidský přístup jim dělá dobře. Pečujeme o ty systémy, dáváme tam zábrany, aby tam lidé přes zimu nechodili,“ řekl biolog. Kolik netopýrů v Moravském krasu celkově přibylo, zjistí odborníci po sečtení zbývajících jeskyní. Musí to stihnout v příštích dnech, ještě před budíčkem netopýrů, obvykle na konci března.