Liberecká zoo je o patnáct let starší, než se myslelo. Zjistili to badatelé

LIberecká zoo je o 15 let starší (zdroj: ČT24)

Už teď se měla zoologická zahrada v Liberci čím chlubit a bude mít o důvod víc. Nejstarší zoo v Česku totiž byla založena už v roce 1904, a ne 1919. Z archivních dokumentů to zjistil badatelský spolek Rodokmen, když připravoval – nyní již domnělé – sté výročí.

Zoologická zahrada byla založena dokumentem ze srpna 1904, kterým město Reichenberg (jak se tehdy převážně německý Liberec jmenoval) předalo pozemky městského parku ornitologickému spolku. Veřejnosti se zahrada otevřela v září téhož roku.

„Období před první světovou válkou nebylo prozkoumáno tak, jak by mělo, a právě tam jsme zásadní dokument objevili,“ říká člen libereckého badatelského spolku Rodokmen Julius Jankovič.

Tříčlenný badatelský tým se historii zoologické zahrady intenzivně věnoval poslední dva roky. Všechna nová zjištění vyjdou v připravované knize.

Mince ke sto letům jako rarita

„K výročí sta let zoologické zahrady jsme připravili snad největší historickou studii o kořenech liberecké zoologické zahrady, která ale ve finále ukázala, že rok 1919 nebyl téměř ničím významný,“ dodává ředitel zahrady David Nejedlo.

Měnit se tak budou informační tabule i některé upomínkové předměty, které vedení připravovalo. Připomínkou výročí jsou i mince. Zoologická zahrada si jich nechala připravit několik tisíc, zůstanou v prodeji jako rarita.

Liberecká zoo je nejstarším zařízením svého druhu v Česku i na Slovensku. V současnosti je známá hlavně chovem bílých tygrů. V minulosti si některá její zvířata zahrála i ve filmu.

„Ve filmu Terezu bych kvůli žádné holce neopustil hrála jednu z hlavních rolí liberecká šimpanzice Tereza. Další liberecký šimpanz Kuba hrál ve filmu Nejasná zpráva o konci světa od Juraje Jakubiska. Kuba vydělal za účinkování ve filmu 150 tisíc korun,“ říká novinář a spisovatel Miloslav Lubas.

Oslavy ve finále jen půlkulatého výročí se budou konat po celý rok. Zoologická zahrada se jako odměnu pro návštěvníky rozhodla výrazně zlevnit některé permanentky. Do budoucna by se také mohla její plocha zvětšit téměř na dvojnásobek, o plánu jedná s městem.