Čínské lázně v Pasohlávkách mají zelenou. Kraj schválil prodej pozemků

Většina zastupitelů Jihomoravského kraje podpořila prodej pozemků u Novomlýnských nádrží, kde chce firma RiseSun postavit lázeňský komplex s využitím tradiční čínské medicíny. Cena pozemků je 380 milionů korun bez DPH. Kraji se dlouhodobě nedařilo pozemky, kde už je i hotová infrastruktura, využít.

O vybudování lázní v Pasohlávkách se mluví už mnoho let. Proto kraj s obcí založil společnost Thermal Pasohlávky, který tam vybudoval potřebnou infrastrukturu. Jednání s Číňany o konkrétním projektu na vznik rozsáhlého lázeňského komplexu začalo za předchozího vedení kraje v čele s hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD). Tehdy se odhadované náklady na stavbu pohybovaly kolem dvou miliard korun.

Nové vedení kraje s hejtmanem Bohumilem Šimkem (za ANO) zvažovalo dvě možnosti. Jednou bylo vytvoření jednoho podniku kraje s RiseSun a společná stavba lázní, druhou byl prodej pozemků potenciálnímu investorovi. Kraj se nakonec rozhodl pro druhou variantu. V prodeji vidí možnost okamžitého zhodnocení pozemku.

Jako zájemce o odkup se pak kraji přihlásila pouze čínská společnost. „Je tam i kauce, která je dost vysoká. Pokud společnost nesplní podmínky, tak kauce propadne,“ vysvětlil záruku hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek.

Pro prodej pozemků a podobu smlouvy zvedlo ruku 52 zastupitelů, nikdo nebyl proti. Zdrželo se pět opozičních lidovců. „Já mám obavu, že se z Pasohlávek stanou čínské Karlovy Vary, což není dobře,“ řekl předseda klubu zastupitelů Jan Grolich (KDU-ČSL).

Prodej schválili i zastupitelé Pasohlávek

Prodej museli potvrdit také zastupitelé obce Pasohlávky, která je akcionářem společnosti Thermal Pasohlávky. „My jsme se snažili do nabídkového řízení vsunout maximum možných informací z pohledu potřeb a zájmů obce, stejně tak do kupní smlouvy,“ řekla starostka Pasohlávek Martina Dominová (Moravané).

Nejcennější na lokalitě je její termální voda, kterou teď zkoumají vědci z Masarykovy univerzity. Zjišťují, jestli je stejná, jako v nedalekých rakouských lázních a hlavně kolik se jí v podzemí skrývá. „My se domníváme, že vody se tady dostatečně obnovují a že potenciál pro lázeňství tady bude poměrně značný,“ řekl vedoucí výzkumu Jaromír Leichmann.

V Pasohlávkách by měl kraj také postavit léčebný ústav s kapacitou 160 lůžek. Lokalita se v posledních letech rychle rozrůstá. Vznikl tam akvapark, hotel a rozvíjí se i autokemp Merkur na břehu Novomlýnských nádrží.