Policisté vyloučili plyn jako důvod velké exploze v Mostkovicích. Čeká se na vyjádření pyrotechniků

Policisté v pondělí vyloučili, že by mohutný výbuch v rodinném domě v Mostkovicích na Prostějovsku letos v září způsobil plyn. Právě výbuch plynu se přitom zpočátku považoval za příčinu detonace, která zdemolovala rodinný dům a poškodila zhruba šest desítek budov v okolí.

Vyšetřování neštěstí pokračuje, řekl mluvčí prostějovské policie František Kořínek. Při detonaci zemřel majitel nemovitosti. Škody po zářijovém výbuchu v Mostkovicích na Prostějovsku přesáhnou 30 milionů korun.

„Příslušná trestní věc je v současné době stále ve fázi prověřování. Výbuch plynu byl dosavadním prověřováním vyloučen. Vyžádaná odborná vyjádření nebyla policejnímu orgánu doposud dodána. Jedná se například o odborná vyjádření z odvětví chemie a genetiky, dále odborné vyjádření pyrotechnické služby a znalecký posudek z odvětví soudního lékařství,“ uvedl mluvčí policie.

Policie nechce upřesnit, s jakými vyšetřovacími verzemi pracuje. Podle informací ČTK je však jednou z nich i možný výbuch zábavní pyrotechniky. Svědčí o tom i fakt, že kriminalisté čekají na posudek pyrotechniků.

Tlaková vlna na domech v okruhu několika stovek metrů od epicentra výbuchu poškodila nejen střechy či okna, ale podle starosty Mostkovic Jaroslava Pešky (ZA MOSTKOVICE) značně poničila také interiér, kterým se prohnala.

„Poškozená jsou často například futra, a dokonce i nábytek,“ uvedl již dříve Peška. Škody způsobené výbuchem na jednotlivých domech a jejich vybavení se podle něj často pohybují ve stovkách tisíc korun.

Případ vyšetřuje policie pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Mohutná detonace otřásla Mostkovicemi 22. září. Exploze byla tak silná, že byla podle svědků slyšet v Prostějově vzdáleném pět kilometrů.

Uvnitř sutin domu, který se po výbuchu částečně zřítil, byl nalezen mrtvý člověk. Podle policejní mluvčí šlo s největší pravděpodobností o třiatřicetiletého majitele domu.