Britská Liberty představila odborářům ArcelorMittalu své plány. Ujišťuje, že chce „růst a úspěch“ hutě

Zástupci britské společnosti Liberty House, která se má stát novým majitelem huti ArcelorMittal Ostrava (AMO), předložili odborářům firmy návrh rámcové dohody ohledně budoucích plánů pro huť týkajících se investic, zaměstnanosti i dalších otázek. Za Liberty to ve čtvrtek řekla zástupkyně firmy Martina Houšková.

„Bavíme se o konkrétních věcech a hlavně o konkrétních zárukách. Už to není jenom o tom, že nám budou něco slibovat, ale připustili s námi písemnou dohodu,“ sdělil předseda Základní organizace OS KOVO ArcelorMittal Petr Slanina. „Upozornili jsme je, že budeme chtít nějakým způsobem zainteresovat stát, ať máme vyšší záruky.“

Oproti poslednímu jednání podle něj bylo poznat, že zástupci Liberty přišli připraveni. „Pro nás je podstatné, že chtějí jednat. Jsme domluveni, že nám dají písemné podklady a za dva týdny se znovu setkáme,“ řekl Slanina.

Výkonný ředitel Liberty House Jon Bolton uvedl, že zástupci firmy přinesli návrh písemné dohody, která nastavuje rámec pro spolupráci s odbory a obsahuje sadu jejích závazků pro budoucnost ostravského podniku. 

Naše odpovědi reagují na hlavní obavy odborů, které jsme doposud slyšeli, naprosto však chápeme, že je potřeba společně pracovat na dalších úpravách dokumentu – na dnešním (čtvrtečním, pozn. red.) jednání nebylo žádné téma uzavřeno.
Jon Bolton
výkonný ředitel Liberty House

„Naším společným cílem je růst a úspěch a věříme, že jsme na této cestě udělali první krok,“ uvedl výkonný ředitel Liberty House Jon Bolton. Doplnil, že Liberty by ráda dosáhla dohody do čtyř týdnů.

AMO patří do skupiny ArcelorMittal indického miliardáře Lakšmího Mittala. Podnik spolu s dalšími evropskými provozy prodává, protože chce koupit největší evropskou ocelárnu Ilva v Itálii a podle podmínek Evropské komise se musí některých podniků zbavit, aby skupina neměla příliš velký podíl na evropském trhu.

Liberty patří do globální skupiny GFG (Gupta Family Group) Alliance britského podnikatele s indickými kořeny Sanjeeva Gupty.

Prodej ostravského podniku musí schválit Evropská komise; odboráři proti obchodu protestují a vyjádřili obavy, že prodej ostravskou huť trvale a nezvratně poškodí a že by i dál podnik skrytě řídil ArcelorMittal. Liberty to odmítá. O přezkoumání transakce požádal Komisi i premiér Andrej Babiš (ANO).

Hraje se také o povolenky

Slanina řekl, že odboráři se zástupci Liberty projednávali mimo jiné téma emisních povolenek. Podle odborů se Liberty House dohodla se skupinou ArcelorMittal, že jí nechá část emisních povolenek, které byly přiděleny České republice pro výrobu v Ostravě.

Chceme dát vzkaz ArcelorMittalu, že nechceme, aby si nový vlastník musel kupovat povolenky, které ArcelorMittal dostává pro sebe, ale aby je tady prostě nechal. Jsme si vědomi, že právní nárok na to není, ale vnímáme to tak, že tady je nárok morální, protože takovým způsobem jsou ty povolenky vymyšlené a mají fungovat.
Petr Slanina
předseda Základní organizace OS KOVO ArcelorMittal

Bolton už dříve uvedl, že společnost ArcelorMittal souhlasila s převodem dostatečného množství emisních povolenek, které jsou potřebné k zachování provozu závodu, a to na úrovni podnikatelského plánu Liberty.