„Lovci lebek“ pátrají po Wojciechu Smielakovi. Stát měl okrást o půl miliardy korun

Pátrání po uprchlém muži (zdroj: ČT24)

Krajský soud v Ostravě vydakl mezinárodní zatykač na Wojciecha Smielaka, který je podle žalobce hlavním obžalovaným v kauze půlmiliardového daňového úniku. Obžalovaný Smielak, který se z vazby dostal na kauci ve výši 12 milionů korun, přestal chodit k soudnímu procesu a uprchl.

„Po Wojciechu Smielakovi pátrají policisté ze speciálního týmu takzvaných lovců lebek,“ uvedl redaktor České televize Jiří Loučka.

Pokud se hledaný nepřihlásí sám policistům, nechá soud propadnout kauci, na kterou ho státní zástupce propustil po třech měsících z vazby. Kromě toho může také přijít o rodinný dům a několik bytových domů v Ostravě. Podle znalců jde o majetek za více než 60 milionů korun.

Wojciecha Smielaka a jeho údajných dvanáct kompliců zatkli policisté před pěti lety kvůli údajnému půlmiliardovému daňovému úniku s obchody s mobilními telefony.

„Podle našich závěrů byla Česká republika poškozena o přibližně 450 milionů korun. O další krácení daně ve výši cca 200 milionů korun se měli obvinění pokusit. Už nyní je předpoklad, že celková škoda bude ještě vyšší,“ komentoval krátce po zatčení Smielaka zásah policistů tehdejší mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Muže chytili před pěti lety

Smielaka v roce 2013 zadržela chorvatská policie. Muž se měl tehdy údajně pokusit peníze „vyprat“ právě v Chorvatsku. Smielak se pokusil ukrýt podvodně získané peníze do tamějších nemovitostí. Na pomoc si najal dva společníky, na jejichž bankovní účty peníze postupně přeposlal. Za tyto finance poté koupil pozemky na ostrově Vis, na nichž postavil komplex luxusních apartmánů s bazénem – Paradise Resort Vanesa.

„Hlavním aktérem kauzy je právě Wojciech Smielak, ostatní mu měli dělat takzvané bílé koně. V Hongkongu nebo v Dubaji měli nakoupit mobily. Vyložili je v Bratislavě a zboží pak převezli na Olomoucko a Ostravsko,“ zjistil Jiří Loučka.

Soud se zbývajícími obžalovanými bude pokračovat v prosinci. Uprchlého Wojciecha Smielaka bude zastupovat opatrovník, tedy advokát, kterého určí soud. Rozsudek by měl padnout začátkem příštího roku.