V Jablonci končí vítězná ODS v opozici. Koalici sestavilo ANO, primátorem bude Kroupa

V Jablonci nad Nisou zřejmě skončí vítězná ODS v opozici. Hnutí ANO se totiž dohodlo na koalici s Piráty a uskupením Společně pro Jablonec, kterou bude podporovat ještě zastupitel Michael Vraný. Bude tak mít podporu 17 ze 30 zastupitelů. Novým primátorem má být Milan Kroupa (ANO).

„Jsem rád, že jsme se s našimi koaličními partnery v relativně krátké době shodli v personálních otázkách i na programových bodech,“ uvedl Kroupa.

Trojkoalici podporuje lékař Michael Vraný zvolený za Novou budoucnost. „Rozhodl jsem se podpořit tuto koalici, protože věřím, že má podpora pomůže optimalizovat chod jablonecké nemocnice,“ uvedl Vraný.

Novým náměstkem primátora pro ekonomiku bude podle koaliční smlouvy ekonom Štěpán Matek ze Společně pro Jablonec, pozice náměstka pro rozvoj města připadne architektovi Jakubu Chuchlíkovi z Pirátů a pedagog David Mánek z hnutí ANO se stane náměstkem pro oblast humanitní.

V radě města pak zasednou Jan Zeman (ANO), Stanislav Říha (ANO), Jan Polák (Piráti), Jarmila Valešová (Piráti) a Petr Klápště (Společně pro Jablonec). 

Mezi prioritami koalice je rozvoj sídlišť či prevence kriminality

Mezi priority trojkoalice patří bytová politika, rozvoj přehrady či obnova sídlišť. Počítá také s oživením městských lázní, novým zázemím pro dům dětí a mládeže Vikýř, novou podobou Horního náměstí, přírodními stezkami pro pěší i cyklisty nebo se zpřístupněním Kantorovy vily. Trojkoalice se chce rovněž zaměřit na bezpečnost ve městě, a to především s důrazem na prevenci kriminality. Větší pozornost chce také věnovat seniorům.

Víkendové volby znamenaly v Jablonci převrat na radnici. Strany, které dosud město vedly, totiž skončí v opozici, nebo se do zastupitelstva vůbec nedostaly. Uplynulé čtyři roky vedla město koalice ODS, ČSSD, Domov nad Nisou, Nová budoucnost a TOP 09.  

„My když jsme s ANO začali jednat, tak panu Kroupovi od začátku šlo jen o to, aby byl primátorem. Vzhledem k tomu, že jsme volby vyhráli, tak jsme si mysleli, že primátora by měla mít ODS. Tak si hledal takové partnery, kteří mu na to kývli a šli s ním do koalice,“ reagoval na vznik koalice lídr ODS Miloš Vele. Rozhodující slovo podle něj měli Piráti, kteří před nabídkou občanských demokratů dali přednost ANO.