Podnikatel, který se snažil zabít sousedy, může předstoupit před soud. Potvrdili to znalci

Soudní proces s Marošem Gajdošíkem obžalovaným z dvojnásobného pokusu o vraždu a žhářství může pokračovat. Podle znaleckých posudků, které hodnotily jeho současný zdravotní stav, je Maroš Gajdošík, který se pokusil o sebevraždu, schopný vnímat soudní proces.

Obžalovaný si krátce poté, co se loni v březnu pokusil zastřelit v Petřvaldu na Karvinsku své sousedy, prostřelil hlavu. Od té doby má zdravotní problémy.

„Souzený Gajdošík, který si říká Reskátor, si u soudu opakovaně stěžoval na bolesti hlavy a hlasitě to dával najevo. Předseda senátu ho proto nechal vyšetřit dvěma znalci, a to neurologem a psychologem,“ uvedl redaktor České televize Jiří Loučka, který případ sleduje.

Oba specialisté se podle něj následně shodli, že obžalovaný Gajdošík je schopný vnímat svou kauzu, kterou řeší soud, a je také schopný pochopit rozsudek a případně nastoupit do vězení.

Sousedské spory vygradovaly střelbou

Maroš Gajdošík loni v dubnu kvůli několikaletým sousedským sporům podle žalobkyně pětkrát vystřelil na svého souseda. Zasáhl srdce, plíce, žaludek a pánev.

Muže zachránil okamžitý zásah lékařů. Osmnáct dnů byl v umělém spánku. „Když měl obžalovaný zamířit na sousedovu manželku, zasekla se mu pistole. Pak se sousedův dům snažil zapálit. V okamžiku, kdy Maroš Gajdošík zahlédl přijíždějící policejní zásahovou jednotku, prostřelil si hlavu,“ doplnil Jiří Loučka.

Gajdošík pokus o sebevraždu přežil. Přišel ale o zrak.