V Olomouci se testuje nová dopravní ústředna. Za 30 milionů korun má ohlídat provoz

Nový řídící systém (zdroj: ČT24)

Zlepšit plynulost stále hustšího automobilového provozu v Olomouci má nová dopravní řídicí ústředna za 30 milionů korun. Systém umístěný v budově magistrátu by měl být do ostrého provozu uveden za rok. Nyní prochází zevrubným testováním.

Řídicí jednotka bude koordinovat mimo jiné provoz na světelných křižovatkách ve městě. Dokáže totiž upravit ukazatele semaforů podle aktuální situace. Součástí řídicí technologie bude i mobilní aplikace pro předávání informací z městského dopravního centra všem řidičům.

„Pod dohledem bude třeba i MHD. Během několika kliknutí na mobilu pak lidé jednoduše zjistí, kudy jejich autobus nebo tramvaj projíždí a jaké má případně zpoždění,“ zjistil redaktor České televize Martin Laštůvka.

Systém dopravního centra se skládá z inteligentního ovládání světelných křižovatek, monitoringu obsazenosti parkovišť pro veřejnost, možnosti připojení dohledových kamer, ovládání proměnných značek a dalších dopravních technologií, které jsou propojeny prostřednictvím speciální aplikace.

Dopravní centrum je připraveno pro sběr dat a řízení telematických zařízení, které magistrát města plánuje nasadit v následujících letech.
Martin Luňáček
oddělení infrastruktury a dopravního inženýrství, olomoucký magistrát

Mozek sleduje všech 42 křižovatek

K nové ústředně je připojeno všech 42 světelných křižovatek v Olomouci. Dopravní situaci budou v reálném čase sledovat operátoři na velkoplošných obrazovkách.

Systém by měl mít vlastní webový portál a mobilní aplikaci, kde lidé získají přehled o aktuální dopravní situaci ve městě, aktuální poloze vozidel MHD nebo volných parkovacích plochách s možností navigace. Díky nasbíraným anonymním datům o hustotě a směrech automobilového provozu ve městě by mělo být možné i lépe plánovat trasy MHD nebo objížďky při rekonstrukcích.

Nová dopravní ústředna v Olomouci stála zhruba 30 milionů korun, přičemž 85 procent nákladů pokryla dotace Evropské unie v programu Integrované teritoriální investice.