V Olomouci operují robotické ruce. Chirurgové si je pochvalují při léčbě rakoviny ledvin a prostaty

Fakultní nemocnice Olomouc pořídila za 41 milionů korun robotický operační systém da Vinci Xi nejnovější generace. Technologii, která s velmi vysokou přesností simuluje pohyby rukou lékaře v těle pacienta, používají specialisté při urologických a gynekologických operacích.

Víceramenný robotický systém da Vinci Xi ovládá lékař pomocí speciálních joysticků, které řídí pohyb lékařských nástrojů umístěných v pažích robota. Přístroj pak přes vpichy v kůži podle pokynů lékaře provádí velmi přesný operační výkon v těle pacienta.

Nový robotický přístroj, který pořídila nemocnice z vlastních prostředků, má podle ředitele FN Olomouc Romana Havlíka zdokonalenou telemanipulaci, takže se chirurgovi lépe ovládá. Také endoskop robotického systému má mnohem lepší parametry. Lékařům oproti starším typům přístrojů nabízí o pětinu větší zorné pole a dvojnásobné rozlišení. Přístroj zároveň minimalizuje riziko poškození tkáně a operace je bezpečnější.

Robotický systém da Vinci
Zdroj: www.fnol.cz/Petr Bielesz

Robotické centrum ve FN Olomouc funguje už devátým rokem. Lékaři v něm provedli bezmála 2500 operací pacientů z Olomoucka i zahraničí. „Při pořízení prvního robota bylo mým cílem, aby byl co nejvíce využit. Povedlo se to a naši lékaři prováděli nejvyšší počty těchto výkonů v České republice, a je to tak stále,“ řekl Havlík.

Robot odstraňuje nádory velmi přesně

Nejvíce robotických operací mají ve FN Olomouc na kontě odborníci z urologické kliniky, kteří tímto způsobem s vysokou přesností odstraňují například nádory z ledvin či operují nádorem zasaženou prostatu. 

Robotické provedení podle přednosty urologické kliniky FN Olomouc Vladimíra Študenta umožňuje neustále vylepšovat operační techniku. „Naše pracoviště například publikovalo loni v prestižním časopise European Urology originální plastiku svalů pánevního dna, která významně redukuje pooperační inkontinenci,“ uvedl Študent.

Víme, že robotická radikální prostatektomie je ze všech způsobů léčby karcinomu prostaty onkologicky nejúspěšnější a nejlépe uchovává kvalitu života mužů.
Vladimír Študent
přednosta urologické kliniky FN Olomouc

Robotický systém da Vinci často používají i lékaři porodnicko-gynekologické kliniky FN Olomouc, kteří s jeho pomocí operují například pacientky s nádorem dělohy. Letos v září bude na porodnicko-gynekologické klinice FN Olomouc zřízeno první školicí pracoviště pro robotickou chirurgii v gynekologii pro střední a východní Evropu.

„Po robotických centrech je v evropských nemocnicích vzhledem k jejich výsledkům enormní poptávka. Firma, která roboty vyrábí a dodává, má však nesmírně přísné nároky na proškolení jejich obsluhy,“ řekl přednosta porodnicko-gynekologické kliniky FN Olomouc Radovan Pilka.

FN Olomouc je největším zdravotnickým zařízením v Olomouckém kraji a šestou největší nemocnicí v zemi. Zdravotnické zařízení má k dispozici pět desítek pracovišť, bezmála 1200 lůžek a téměř 3500 zdravotnických i nezdravotnických zaměstnanců. FNOL patří do sítě devíti fakultních nemocnic, které řídí ministerstvo zdravotnictví.