V areálu Poldi v Kladně hořela skládka pneumatik. Hasiči zlikvidovali požár rychle

V areálu bývalých hutí Poldi v Kladně v pondělí hořela skládka pneumatik. Hustý černý dým byl vidět například i z deset kilometrů vzdálené Unhošti. Vyhlášený byl třetí stupeň poplachu, který velitel zásahu odpoledne snížil na druhý. Hasičům se podařilo dostat požár rychle pod kontrolu, záchranáři při tom museli tři z nich ošetřit.

V blízkosti plamenů bylo asi dvacet dva vagonů uhlí, které hrozily vzplanutím. Hasičům se ale podařilo sehnat strojvedoucího a ten je odtáhl do bezpečí. Podle mluvčí záchranné služby Petry Effenbergerové museli záchranáři na místě ošetřit tři hasiče, kterým vysoké teploty způsobily zdravotní problémy. Jejich převoz do nemocnice ale nebyl nutný.

Podle kladenského primátora Milana Volfa (Volba pro Kladno) nejsou potřeba bezpečnostní opatření, obyvatele města neohrožuje ani požár, ani produkované zplodiny. „Díky včasnému zásahu hasičů a charakteru požáru se již z místa nevalí černý kouř,“ uvedlo město na svém facebookovém profilu. 

Doporučeno nevětrat

Kladno nicméně především obyvatelům v městských částech Vrapice, Dubí a Dříň preventivně na svém webu doporučilo, aby nevětrali. „Stejné doporučení platí i pro obce navazující na jmenované městské části,“ uvedl odpoledne magistrát. Následné měření potvrdilo, že nevzniklo žádné ohrožení zplodinami v ovzduší. Odborníci ještě zkoumají, jestli nějaké škodliviny neunikly do podzemních vod.

Škody po požáru na místě nevznikly, protože shořela jen nelegální skládka. Příčinou bylo vypalování kabelů, při kterém se lidé zbavují bužírky, aby kov z kabelu mohli prodat do sběru. Ze stejného důvodu vznikl na tomtéž místě požár i před půl rokem.