Rozpálené Brno zaplní o víkendu motorky. Na motocyklovou Grand Prix budou dohlížet stovky policistů

Přípravy na Velkou cenu v Brně (zdroj: ČT24)

Grand Prix ČR silničních motocyklů v Brně budou i letos provázet přísná bezpečnostní opatření. Policie o víkendu nasadí ve městě a okolí stovky policistů, posílí také monitoring areálu automotodromu, se psy bude provádět pyrotechnické prohlídky tribun. Návštěvníci musejí počítat s důkladnými prohlídkami u vstupů do areálu a s dopravními omezeními v okolí.

Loni navštívilo motocyklovou Velkou cenu přes sto devadesát tisíc lidí. Podobný počet očekávají organizátoři i v letošním roce. Na bezpečnost a pořádek v okolí automotodromu i ve městě proto budou dohlížet stovky policistů a městských strážníků.

Návštěvníci musejí počítat s důkladnými prohlídkami u vstupů do areálu, při kterých budou asistovat i policisté. Lidé se mají obrátit na policii také v případě, když najdou podezřelý předmět nebo si všimnou podezřelého chování někoho z účastníků akce.

„Vyzýváme všechny účastníky k tomu, aby neponechávali důležité věci v autech nebo stanech a doklady a cennosti měli vždy pod kontrolou,“ uvedl ředitel jihomoravské policie Leoš Tržil.

Do terénu vyrazí také policisté na čtyřkolkách a koních, které doplní cyklohlídky. Návštěvníkům budou k dispozici i překladatelé, zapojený bude i dron nebo policejní vrtulník.

Kolony před Brnem se ještě zvětší

Velmi silný provoz na příjezdových silnicích očekává policie tradičně především v pátek odpoledne, v sobotu ráno a v neděli, kdy se konají závody. Policie doporučuje řidičům, aby počítali se zdržením a zejména na nedělní závody jezdili s předstihem.

„Policisté budou na všech kritických místech urychlovat provoz, kapacita komunikací je ale omezená,“ vysvětlil Leoš Tržil.

Pro příjezd vlastním autem do areálu Masarykova okruhu mají návštěvníci využít dálnici D1. Na exitu 182 Kývalka je ale dopravní omezení, při cestě od Prahy se řidiči ještě před omezením pro použití tohoto sjezdu nemají řadit do protisměrného pásu, při cestě z Brna se zase musí včas zařadit do pravého pruhu. Návštěvníkům z Brna a okolí policie doporučuje využít městskou hromadnou dopravu, fungovat budou zdarma mimořádné linky 400 a X.

Mapa okolí automotodromu
Zdroj: ČT24

Organizátoři opět řeší problémy s financováním

Grand Prix v Brně má velkou tradici. V minulosti jí ale hrozil zánik. Předešlý pořadatel Automotodrom Brno nechtěl akci už pořádat z důvodu ztrátovosti, kterou způsobuje vysoký zalistovací poplatek pro zisk licence na pořádání závodů. Ten aktuálně překročil hranici sto milionů. Před třemi lety proto město s krajem vytvořilo spolek, který závody pořádá a dotuje.

Město dalo na letošní závody mistrovství světa silničních motocyklů deset milionů, kraj dvacet milionů a od ministerstva školství (MŠMT) spolek žádal sedmdesát milionů. Zatímco loni tuto částku ministerstvo dalo, letos akci přiřklo třicet devět milionů.

„Osobně jsem věřil, že po dvou letech, kdy vše z pohledu financí klaplo, vše poběží hladce i letos,“ řekl primátor Brna Petr Vokřál (ANO) na středeční tiskové konferenci.

Podle primátora postup ministerstva zkomplikoval situaci, ale věří, že MŠMT po závodech peníze pošle. Spolek totiž musí promotérovi šampionátu, španělské společnosti Dorna, uhradit kolem 110 milionů za zalistovací poplatek a polovinu měl poslat už počátkem června, ale neposlal. Zbytek má uhradit po závodech.

„Jsem přesvědčený o tom, že po skončení Velké ceny vypořádáme vyúčtování tak, abychom byli schopní ministerstvu předložit jasný podklad,“ dodal Vokřál.