Suchý poldr na kraji Přerova nahradí mokřad. Dílo vzniká i na přání místních

Na Přerovsku zaplaví suchý poldr (zdroj: ČT24)

Přerovská radnice plánuje přebudovat suchý poldr v místní části Újezdec na vodní plochu, o což delší dobu usilovali místní. Podle Miroslava Kašpárka z přerovského magistrátu je již vypsáno výběrové řízení na firmu, která vytvoří nový mokřad.

Zdejší obyvatelé lokalitu využívají k procházkám. Podle zjištění České televize se zde již v minulosti proto objevily lavičky a odpadkové koše. Aby nové vodní dílo působilo příjemně i na pohled, budou do tůně vysazeny vodní rostliny. 

Dešťová voda, která by se po výkopových pracích měla v lokalitě udržet, by mohla dokonce pomoci zvýšit vodu v okolních studních. „Voda zde dokonce kdysi bývala, poldr je ale již dlouho vyschlý,“ zjistil redaktor České televize Marek Vrlák.

Hladina vody nestoupne nad 1,75 metru

„Počítáme s tím, že stávající dno suchého poldru bude nepravidelně a pozvolna zahloubeno, přičemž v nejhlubší části tůně bude asi 1,75 metru vody,“ uvedl Kašpárek. Hladina vody se nad tuto mez nemá zvyšovat – území totiž bude i nadále, podobně jako je tomu dnes, odvodněno soustavou potrubí.

Poldr má i po zatopení stále sloužit původnímu účelu, tedy k protipovodňové ochraně města a jeho okolí.

Přebudování suchého poldru na poldr s mokřadem podle odhadu radnice přijde zhruba na milion korun. Na stavbu budou moci Přerovští žádat o dotaci z operačního programu životního prostředí.