Klimkovicemi už kamiony běžně neprojedou. Město vybojovalo nové dopravní značky

Lázeňské město Klimkovice nedaleko Ostravy by se po letech snah mělo dočkat zklidnění dopravy. Tento týden se totiž začalo budovat nové dopravní značení, které kamionům znemožní sjezd z dálnice D1 a průjezd městem.

Jak potvrdili mluvčí města Ivana Gračková a mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ČR Jan Studecký, nové značky budou na dálnici D1 na sjezdech u Bravantic a u Klimkovic - Václavovic a dále na silnici druhé třídy 647.

„Naše město vítá vymístění nákladní dopravy. Bojovali jsme o to deset let. Slibujeme si od něj, že život v Klimkovicích bude pro naše občany i návštěvníky a klienty klimkovických lázní klidnější a doprava na hlavním průtahu městem daleko bezpečnější,“ uvedl starosta Klimkovic Zdeněk Husťák (ČSSD).

Gračková připomněla, že dřívější instalaci značení komplikovala nejednoznačná legislativa, kdy nebylo jasné, zda lze vyloučit nákladní dopravu z města na zpoplatněnou komunikaci.

Dopravní značky zakazující sjezd kamionů z dálnice na dvou mimoúrovňových křižovatkách musí být elektronické, aby bylo možné je vypnout v případě, že bude vyřazen z provozu Klimkovický tunel, neboť v té chvíli musí i nákladní vozy použít objízdnou trasu vedoucí přes Klimkovice. Řešení se tak vleče už od roku 2006 a vozů, které projíždějí centrem města, přibývá.
Ivana Gračková
mluvčí Klimkovic

Dodala, že mnohé kamiony si průjezdem Klimkovicemi krátí zpoplatněnou trasu, a navíc se vyhýbají průběžné dynamické váze instalované u Klimkovického tunelu. Podle statistik města z roku 2016 přes hlavní tah městem projela denně zhruba tisícovka kamionů.

Město chce nyní usilovat i o to, aby v případě dlouhodobého uzavření Klimkovického tunelu vedla objízdná trasa jinudy než přes Klimkovice. Městem totiž podle starosty v době objížďky projíždí souvislá kolona aut.

Podle Studeckého chtělo ŘSD vymístit kamionovou dopravu z Klimkovic především proto, aby zabránilo kolizím v dopravě na objízdné trase a zejména na příjezdové trase integrovaného záchranného systému k tunelu.